Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού παρατηρούνται σε υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας στον Πειραιά σύμφωνα με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων της πόλης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της «πληθώρα υπηρεσιακών προβλημάτων στην Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά, με πιο οφθαλμοφανές τη μεγάλη έλλειψη σε αστυνομικό προσωπικό. Σήμερα το πρόβλημα έχει διογκωθεί, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να φτάσει σε επίπεδα ολοκληρωτικής απογύμνωσης. Πιο συγκεκριμένα ο Πειραιάς έχει μόλις 550 περίπου αστυνομικούς παρούσα δύναμη που ανήκουν στα χερσαία Αστυνομικά Τμήματα (συμπεριλαμβανομένων και των αστυνομικών που υπηρετούν στην νήσο Σαλαμίνα), ενώ έχει στην εδαφική της αρμοδιότητα τον Δήμο Πειραιά, πέμπτο μεγαλύτερο της χώρας, και τέσσερις ακόμη Δήμους, όπως της Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Κορυδαλλού, Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Περάματος), αλλά και τον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου. Συνολικός πληθυσμός μόνιμων κατοίκων 653.000».

Επίσης οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών που υπηρετούν στον Πειραιά καταγγέλλουν πως «το αμέσως επόμενο διάστημα θα μειωθεί περισσότερο το προσωπικό των αστυνομικών υπηρεσιών, καθώς θα αποχωρήσουν τουλάχιστον 80 περίπου αστυνομικοί για διάφορες υπηρεσίες εκτός Διεύθυνσης με μεταθέσεις επιθυμούντων και μη! Δηλαδή η παρούσα δύναμη των Αστυνομικών Τμημάτων όλης της Διεύθυνσης θα αποτελείται από 500 περίπου αστυνομικούς».

Στη συνέχεια απευθύνουν μια σειρά ερωτήματα: «Βάση ποιου σχεδίου θα επιτευχθεί το ελάχιστο της υποδειγματικής υπηρεσιακής λειτουργίας των αστυνομικών υπηρεσιών όταν προβλέπεται οργανική δύναμη να είναι πάνω από 950 αστυνομικοί αλλά υπάρχουν 450 με 500; Τι πρέπει να κάνουν οι Διοικητές για να ανταπεξέλθουν στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες; Να περικόπτουν περιπολίες, να περικόπτουν σκοπούς καταστημάτων ή κρατητηρίων που είναι υπεράριθμα;».

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά ζητά ενίσχυση σε προσωπικό λέγοντας χαρακτηριστικά «αν δεν θέλετε Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας με προσωπικό που ο αριθμός θα μπορεί να ανταπεξέλθει στην διαφύλαξη των αναγκών της υπηρεσίας αλλά και του ίδιου του προσωπικού, τότε κλείστε τα μόνοι σας. Στην τελική ενδιαφερθείτε για τις τοπικές κοινωνίες που υπηρετούμε και προστατεύουμε».

Υπενθυμίζεται πως στις 3 Σεπτεμβρίου ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης συναντήθηκε με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Mιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο πλαίσιο των επαφών του με τους νέους υπουργούς και στη δήλωση του ο δήμαρχος τόνισε ότι «είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση κατά την οποία έθεσα στον κύριο Υπουργό τις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρει στην πόλη μας η υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων η οποία  αγγίζει το 50%, καθώς και η συγχώνευση  αστυνομικών τμημάτων στον Πειραιά…Ανέφερα στον κύριο υπουργό ότι ο Πειραιάς είναι το μεγάλο λιμάνι της χώρας μας, χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης και είναι ανάγκη να ενισχυθεί η αστυνομική δύναμη. Οφείλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου  καθώς δεν μείναμε στη συζήτηση ή σε ευχολόγια, αφού ο κ. Χρυσοχοΐδης έθεσε άμεσα τα επόμενα βήματα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια διαρκή και στενή συνεργασία, έτσι ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα της ασφάλειας στην πόλη μας».

Το θέμα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. στον Πειραιά φέρνει στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Κατσαφάδος ο οποίος θέτει και ένα ακόμη ερώτημα αναφορικά με την ανεύρεση νέου χώρου που θα στεγαστούν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ της πόλης.

Ο βουλευτής επισημαίνει ότι θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας καθώς ενώ προβλέπεται σε μεγάλες πόλεις η οργανική δύναμη τμημάτων να είναι πάνω από 950 αστυνομικοί η παρούσα δύναμη στον Πειραιά περιλαμβάνει περίπου 550, τη στιγμή που πρόκειται να αποχωρήσουν άμεσα με μεταθέσεις περίπου 80 αστυνομικοί.