Για τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, για τις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας αλλά και για τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις μίλησε στην εκπομπή «One Line», ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής.

«Όταν η ιταλική Eni προσπάθησε να πάει στο οικόπεδο που είχε αδειοδοτηθεί από την Κύπρο για έρευνες, εμποδίστηκε από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η Ιταλική Δημοκρατία δεν είχε τη θέληση και την αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί τις εταιρείες της. Όμως η Γαλλία είναι διαφορετική υπόθεση. Η Γαλλία είναι ισχυρή χώρα. Ο Γάλλος πρόεδρος εγγυάται τη νόμιμη δράση των γαλλικών εταιρειών. Το γεγονός ότι συμπίπτουν με τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα αυτό είναι τύχη» σχολίασε ο καθηγητής, σχετικά με τα όσα είπε ο Εμανουέλ Μακρόν για την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή, κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γαλλία.

«Με τη Κύπρο κλιμακώνει συνεχώς την ένταση η Τουρκία, αλλά είναι μια ελεγχόμενη κλιμάκωση από πλευράς της. Επιπλέον γίνεται μια νέα προσπάθεια διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό υπό απειλές, υπό τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η Τουρκία στην περιοχή» είπε και πρόσθεσε πως «η Άγκυρα θέλει να μας αναγκάσει να συζητήσουμε, δεχόμενοι τις δικές της αιτιάσεις. Αυτό είναι πάγια τακτική της».

«Οι Τούρκοι γνωρίζουν πως άλλο η Κύπρος και άλλο η Ελλάδα στον καταμερισμό ισχύος. Εμείς δεν θα μείνουμε στην διπλωματική απάντηση άμα κάνουν κάποια ενέργεια στο Αιγαίο» κατέληξε. Σχετικά με ενδεχόμενο ελληνοτουρκικό επεισόδιο σημείωσε πως δεν το θεωρεί πιθανό σενάριο ωστόσο «ένα ατύχημα δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Για το μεταναστευτικό τόνισε πως «υπάγεται σε μια συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ. Σε περίπτωση που η Τουρκία νιώσει στριμωγμένη, θα χρησιμοποιήσει και το μεταναστευτικό. Πάντως δεν είναι εύκολο. Έχει ανάγκη τη στήριξη της ΕΕ η τουρκική οικονομία. Επιπλέον, αυξάνονται τόσο οι προσφυγικές ροές, οπότε δεν μπορεί να την κατηγορήσει κανείς για αθέτηση της συμφωνίας» υποστήριξε.

Τέλος σχετικά με τα ενδεχόμενο ερευνών της Ελλάδας στα νότια της Κρήτης, επεσήμανε πως «δε δίνουν στην Τουρκία τη δυνατότητα να εγείρει αξιώσεις. Όσο δεν προχωράμε σε έρευνες σε, αμφισβητούμενες για την Τουρκία, περιοχές, θα δείξει αυτοσυγκράτηση. Πάντως για την τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δεν αντέχεται μια ήττα από την Ελλάδα ή τη Κύπρο. Διπλωματική ή γενικά».

Πηγή: onetv.gr