Τα δύο «Β» της νέας Βουλής θα είναι οι δύο άγνωστες μεταβλητές του πολιτικού τοπίου. Ο λόγος για τον Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γιάνη Βαρουφάκη που με τα κόμματά τους εισήλθαν στη Βουλή – ο πρώτος με την Ελληνική Λύση και ποσοστό 3,74% και ο δεύτερος με το MέΡΑ25 και 3,47%. Και λέμε «άγνωστες» αφού πολύ σύντομα θα δείξουν τι είδους αντιπολίτευση θα ασκήσουν αλλά και πού πιθανώς θα δείξουν κι έναν δρόμο συγκλίσεων με κυβερνητικές πολιτικές ή δράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει το μακρινό Οχι του δημοψηφίσματος του 2015 (μέσα από αυτό να υπενθυμίζει τη στροφή υπακοής του Τσίπρα) αλλά και να ασκήσει πολεμική στη λογική της «χρεοδουλοπαροικίας», ενός όρου πάντως που συζητείται κατά πόσο μπορεί να σταθεί σε μια εποχή στην οποία ο κόσμος φαίνεται πως πια δεν συγκινείται από τη διαίρεση Μνημόνιο – αντιμνημόνιο. Εδώ έχει ειδικό ενδιαφέρον πως, δεδομένου ότι δεν κατάφεραν να μπουν στη Βουλή άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις (ΛΑΕ, Πλεύση Ελευθερίας), ο Βαρουφάκης και οι σύντροφοί του θα επιχειρήσουν να εκφράσουν και αυτόν τον κόσμο, αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα θεωρείται ότι είναι χωρίς εκπροσώπηση στα βουλευτικά έδρανα – το ΚΚΕ δεν μπήκε ποτέ στη λογική του αντιμνημονίου ως στρατηγική και άρα αποτελεί ξεχωριστή υπόθεση.

Αντινομοσχέδια

Ο Βαρουφάκης επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα φέρει νομοσχέδια προς ψήφιση στη Βουλή, με τη λογική να εκθέτει την κυβέρνηση. Δεσμεύτηκε να «κατεβάζει» αντινομοσχέδιο σε κάθε νομοσχέδιο του Μητσοτάκη και να το συνδέει με την πανευρωπαϊκή πολιτική του ΜέΡΑ25 για μια «πράσινη» νέα συμφωνία, για έξοδο και απόδραση από τα Μνημόνια και την αυστηρή λιτότητα. Ακόμη δεν φαίνεται σε πρώτη φάση πρόθυμος να διαμορφώσει μια ενιαία προγραμματική αντιπολίτευση από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως και στις νωπές του δηλώσεις ο Βαρουφάκης ξεκαθάρισε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κάνει αντιπολίτευση στο «δυνητικά» νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αφού δρομολόγησε εν πολλοίς ένα μέρος του. «Το ΜέΡΑ25 θα είναι η μοναδική αξιόπιστη πατριωτική αλλά και ταυτόχρονα ευρωπαϊκή αντιπολίτευση» συνηθίζει να λέει τις τελευταίες ώρες, ενώ επαναλαμβάνει το αφήγημα της «ρεαλιστικής ανυπακοής». Παρ’ όλα αυτά και παρ’ όλα τα βέλη του κατά των πρώην συντρόφων του στον ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει ενδιαφέρον πώς θα χειριστεί το γεγονός πως – σύμφωνα με το ρεπορτάζ – η κυβέρνηση θα κινήσει διαδικασίες στη Βουλή για εξεταστική επιτροπή για το πρώτο επτάμηνο του 2015, στο οποίο ο Βαρουφάκης είχε κεντρικό ρόλο ως υπουργός Οικονομικών, και άρα τι θα κάνει αν μπει στο ίδιο κάδρο με τον Αλέξη Τσίπρα.

Αίνιγμα

Ο Κυριάκος Βελόπουλος στην άλλη άκρη του πολιτικού κοινοβουλευτικού τόξου είναι διαφορετική περίπτωση. Ενα πρώτο θέμα που υπάρχει είναι τα όρια και η συνοχή της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας που βεβαίως δεν θα δοκιμαστεί αμέσως. Η Ελληνική Λύση, που δείχνει να καλύπτει το κενό των ΑΝΕΛ, της Ενωσης Κεντρώων αλλά και μέρος της δεξαμενής της Χρυσής Αυγής, αποτελεί από μόνη της ένα αίνιγμα για το πώς θα κινηθεί εντός Βουλής, ενώ είναι βέβαιο πως θα επιχειρεί σε κάθε ευκαιρία να αναζωπυρώνει το Μακεδονικό και τις αντιδράσεις της Βόρειας Ελλάδας στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με πληροφορίες, βέβαια, η Ελληνική Λύση θα δείξει και συναίνεση σε μια σειρά νομοσχεδίων – κυρίως αυτά που αφορούν την ασφάλεια ή την κατάργηση του ασύλου -, αν και δεν υπάρχει περίπτωση σε πρώτη φάση να δώσει ανοχή στη νέα κυβέρνηση για το σύνολο της υπόλοιπης πολιτικής της.