Οι αναμενόμενες αποφυλακίσεις μελών της 17Ν και πολλών αντιεξουσιαστών, κυρίως λόγω του νέου ποινικού κώδικα, σκορπούν ξανά τον τρόμο και την ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ. για ενδεχόμενη ένοπλη επίθεση, καταδρομική ενέργεια ή άλλο απρόοπτο συμβάν. Με κύριο φόβο ότι στόχο μπορεί να αποτελέσει για άλλη μία φορά δικαστικός λειτουργός στην προσπάθεια να εξασφαλισθούν περαιτέρω ευνοϊκές αποφάσεις. Αυτό προκύπτει από «εμπιστευτικό - κατεπείγον» έγγραφο που συνέταξε στις 2 Ιουλίου 2019, λίγα 24ωρα πριν από τις εθνικές εκλογές, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και το οποίο αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ».

Ενα έγγραφο που καταδεικνύει την ανησυχία που προκαλούν στην ΕΛ.ΑΣ. οι τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης αλλά και το γεγονός ότι είναι σε εκκρεμότητα το ζήτημα της χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, ύστερα κι από την πρόσφατη αρνητική πρόταση του εισαγγελέα Βόλου. Με αστυνομικούς να φοβούνται νέο κύκλο επιθέσεων, προκειμένου ν' ασκηθεί πίεση που θα οδηγήσει στη χορήγηση άδειας στο πρώην μέλος της 17Ν. Κι όλα αυτά βεβαίως ύστερα από εντολές που είχε δώσει προσφάτως η ΕΛ.ΑΣ. (σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας μας στις 18 Ιουνίου 2019) ώστε να δίνονται αλεξίσφαιρα γιλέκα σε δικαστικούς λειτουργούς που συμμετέχουν σε αστυνομικές έρευνες. Σε ένα ακόμη δείγμα της παράλληλης έξαρσης της ανομίας…

 

Εντολή

Στο τωρινό έγγραφο λοιπόν με θέμα «μέτρα προστασίας προσώπων και κτιριακών εγκαταστάσεων» δίνεται εντολή σε αστυνομικές υπηρεσίες να εντατικοποιήσουν στο έπακρο τα λαμβανόμενα μέτρα προστασίας δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και κτιρίων ή εγκαταστάσεων δικαστικού ενδιαφέροντος.

Ενδεικτικά του προβληματισμού και της ανησυχίας των διωκτικών Αρχών είναι όσα αναφέρονται περαιτέρω στο έγγραφο, όπου ανάμεσα στα άλλα επισημαίνεται «τα μέτρα προστασίας των δικαστικών λειτουργών να εκδηλώνονται με ιδιαίτερη ένταση και προσοχή από όλες τις διατιθέμενες για τον σκοπό αυτόν αστυνομικές δυνάμεις, προς πρόληψη κι αποτροπή οποιασδήποτε έκνομης ενέργειας εις βάρος προσώπων κι εγκαταστάσεων». Για να συμπληρωθεί αμέσως ότι «πρέπει να δοθούν εντολές και οδηγίες στους αστυνομικούς για τον τρόπο εκτέλεσης των καθηκόντων τους, να υπάρχει διαρκής επαγρύπνηση, ετοιμότητα και αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας».

Σημειώνεται ότι ενώ μέχρι τριετίας ήταν κρατούμενοι σε σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας περίπου 30 αντιεξουσιαστές ή και ποινικοί που συμμετείχαν σε ένοπλες οργανώσεις, πλέον στις φυλακές θα παραμείνουν μόνο πέντε άτομα, μεγεθύνοντας τον προβληματισμό των Αρχών. Ακόμη εκφράζεται φόβος για έξαρση επιθέσεων από τμήμα του αντιεξουσιαστικού χώρου, λόγω των μέτρων που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση της ΝΔ στον χώρο των Εξαρχείων.