Τα σχολεία έκλεισαν, τα παιδιά μένουν στο σπίτι, κι ορισμένοι γονείς δεν ξέρουν πώς να… ξεβιδώσουν τα βλαστάρια τους από τον καναπέ και την οθόνη της τηλεόρασης και του υπολογιστή, και να τα απασχολήσουν δημιουργικά, ώστε να μην βυθιστούν στην απραξία, την βαρεμάρα και την ιδιοτροπία.

Μια λύση για να έχουν τα παιδιά μια απασχόληση, ένα πρόγραμμα, που αναπτύσσει δεξιότητες και καλλιεργεί συμπεριφορές, προσφέρει χαλάρωση και διασκέδαση, μέχρι να έρθει η ώρα των διακοπών της οικογένειας ή της επίσκεψης στον παππού και τη γιαγιά κ.ο.κ., είναι τα διάφορα summer camps. Ωστόσο για όσους δεν μπορούν να στείλουν το παιδί τους σε μια καλοκαιρινή κατασκήνωση, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να το απασχολήσουν, ανάλογα με την ηλικία του.

Για παράδειγμα μπορείτε να φτιάξτε μια καλοκαιρινή γωνιά σε ένα κοινόχρηστο δωμάτιο, τοποθετώντας ένα μικρό αντίσκηνο, ένα μικρό πλαστικό τραπέζι και καρέκλες, όπου μπορεί το παιδί να ασχοληθεί με διάφορα πράγματα.

Προμηθευτείτε καινούργια χρώματα, νερομπογιές, μεγάλα χρωματιστά χαρτόνια και μια ποδιά ζωγράφου και δώστε του τη δυνατότητα να εκφράσει τον… Πικάσο που κρύβει μέσα του.

Αγοράστε και παίξτε μαζί του παιχνίδια που καλλιεργούν την δημιουργικότητα και απαιτούν τη χρήση της φαντασίας, π.χ. σκάκι, ναυμαχία, παζλ κι οργανώστε αντίστοιχους αγώνες. Θυμηθείτε και μάθετέ του τα παιχνίδια που παίζατε εσείς όντας στην ηλικία του.

Προμηθευτείτε καινούργια παραμύθια και βιβλία και διαβάστε τα μαζί του.

Προσκαλέστε κάποιο φίλο να τα επισκεφτεί.

Αναθέστε του κάποιες ευθύνες σχετικά με τις δουλειές του σπιτιού, ανάλογα με την ηλικία.

Δώσε του τη δυνατότητα να παίξει με το νερό, την άμμο ή το χώμα εάν διαθέτετε αυλή.

Κάντε πράγματα μαζί. Περπατήστε, κολυμπήστε, αθληθείτε, πηγαίνετε σινεμά, σε κάποια συναυλία, σε μια θεατρική παράσταση, επισκεφτείτε ένα μουσείο, ακούστε μουσική. Κάντε κάτι που κι εσείς θα θέλατε και αποτελεί για εκείνο μια διαφορετική εμπειρία.

Φτιάξτε μαζί το μενού της ημέρας, προμηθευτείτε τα προιόντα που θα χρειαστείτε, μαγειρέψτε το φαγητό και φτιάξτε το γλυκό.

Είμαστε σίγουροι ότι ανάλογα με το τι αρέσει στο παιδί σας, μπορείτε να σκεφτείτε πολλά περισσότερα για να απολαύσετε το καλοκαίρι. Κυρίως αξιοποιήστε τη δυνατότητα, που προσφέρει η εποχή σε μικρούς και μεγαλύτερους για να κατεβάσετε ρυθμό, να χαλαρώσετε αμφότεροι, να συνομιλήσετε και να διασκεδάσετε αναγεννώντας τη σχέση σας.