«Καμπανάκι» για τις επιπτώσεις από την ύψωση φραγμών στο παγκόσμιο εμπόριο και την επιβολή δασμών έκρουσαν τόσο η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Τόσο η εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, των ΗΠΑ και της Κίνας, όσο και μια επαπειλούμενη αντιπαράθεση της Ουάσινγκτον με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες πιθανόν να οξυνθούν και να αποτελέσουν τροχοπέδη για την παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποίησαν και οι δύο.

Μιλώντας στην 8η σύνοδο της ΕΚΤ, αφιερωμένη στην κεντρική, ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη (CESEE), η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι αυτή λαμβάνει χώρα «σε μια στιγμή κατά την οποία η υποστήριξη για τη διεθνή συνεργασία και τις πολυμερείς λύσεις υποχωρεί».

«Η παγκόσμια ανάπτυξη για περισσότερα από έξι χρόνια έχει χάσει τη δυναμική της και οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη θέτουν ή απειλούν να υψώσουν νέα τείχη στο εμπόριο. Κι αυτό μπορεί να είναι η αρχή μιας άλλης κατάστασης, η οποία θα μας επηρεάσει όλους σε πιο πλατιά κλίμακα», πρόσθεσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

«Αυτές οι ανησυχητικές εξελίξεις θα δημιουργήσουν ανασχετικές τάσεις για όλους μας, αλλά σίγουρα θα επηρεάσουν ακόμη περισσότερο το μοντέλο ανάπτυξης στην κεντρική, ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη. Μοντέλο το οποίο είναι βασισμένο στις ανοικτές οικονομίες και τη διεθνοποίηση», προειδοποίησε.

Ντράγκι: Ευάλωτη η Ευρώπη από έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο

Oι οικονομίες της Κεντρικής Ευρώπης – όπως η Τσεχία, η Σλοβακία, η Πολωνία αλλά και η Ρουμανία – είναι πιθανόν πιο ευάλωτες σε έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, δεδομένης της μεγάλης εξάρτησής τους από το εξωτερικό εμπόριο και της ιδιαίτερης εστίασής τους σε μεμονωμένες βιομηχανίες, όπως την αυτοκινητοβιομηχανία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

«Το παγκόσμιο εμπόριο αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια τα τελευταία χρόνια, καθώς τα μέτρα εμπορικού προστατευτισμού έχουν πάρει κεφάλι σε σχέση με τα μέτρα φιλελευθεροποίησης», είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Και συμπλήρωσε: «Το επιχειρηματικό μοντέλο της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έχει γίνει ευάλωτο σε σοκ στο διεθνές εμπόριο και τις χρηματοπιστωτικής συνθήκες».

«Η επίπτωση των δασμών θα μπορούσε να μεγεθυνθεί, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των προϊόντων διασχίζουν τα σύνορα πολλές φορές κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας», σημείωσε ο Ντράγκι. «Η κύρια μακροπρόθεσμη πρόκληση», πρόσθεσε, «είναι η μετακίνηση προς ένα πιο ισορροπημένο αναπτυξιακό και χρηματοδοτικό μοντέλο, το οποίο θα εξαρτάται περισσότερο από την εγχώρια καινοτομία και από μεγαλύτερες επενδυτικές δαπάνες από ό,τι έως τώρα».