Μόλις πριν από μια εβδομάδα, τα δεδομένα για το Κίνημα Αλλαγής ήταν διαφορετικά. Η επιλογή της Φώφης Γεννηματά να τοποθετήσει τον Γιώργο Καμίνη αντί του Ευάγγελου Βενιζέλου στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας προκάλεσε αναταραχή – αν όχι για το περιεχόμενο της απόφασης, για τη χρονική στιγμή, καθώς η ημέρα των εκλογών πλησιάζει πλέον με γοργούς ρυθμούς. Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την περασμένη Τρίτη αποφάσισαν να ξεπεράσουν την εσωστρέφεια και τις αντιδράσεις. Η απόφαση θα κριθεί στην κάλπη και στο Κίνημα Αλλαγής έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σ’ αυτή συντεταγμένα. Η στρατηγική τους, ωστόσο, προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες που δημιούργησαν οι ευρωεκλογές.

Θεωρώντας ότι τα ποσοστά της ΝΔ ανεβαίνουν όσο περνάει ο καιρός, στη Χαριλάου Τρικούπη μιλούν για «αντίβαρο» – ζητούν, δηλαδή, την ψήφο των προοδευτικών πολιτών για να μπορέσουν να αποτελέσουν ρυθμιστή στα μεγαλύτερα ζητήματα που αφορούν τη χώρα, όπως για παράδειγμα την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ο τρόπος που αυτό θα γίνει εξαρτάται από τη στήριξη που θα λάβουν στην κάλπη.

«Είτε θα είμαστε αξιόπιστη αντιπολίτευση είτε μέσα από το πρόγραμμά μας και ανάλογα με το ποσοστό μας θα επιβάλλουμε προοδευτικές λύσεις», τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή της η Γεννηματά, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο σταθερότητας για την επόμενη μέρα. Και πάλι, ο κεντροαριστερός σχεδιασμός αναμένεται να γίνει πιο σαφής μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Τετάρτη.

«Το Κίνημα Αλλαγής είναι μια δύναμη που πιστεύει και υπηρετεί τη δημοκρατική ομαλότητα και την πολιτική σταθερότητα. Που πιστεύει στον διάλογο και στη συνεννόηση», αναφέρει η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, δίνοντας ένα πρώτο στίγμα. Την ίδια ώρα, απορρίπτουν σε κάθε περίπτωση συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας πως η μάχη που έχουν να δώσουν με το απερχόμενο κυβερνών κόμμα είναι υπαρξιακή. «Μαχόμαστε για την οριστική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζουν κεντροαριστερά στελέχη, τονίζοντας πως για να επανέλθει η πολιτική ομαλότητα απαιτείται ένας υπεύθυνος προοδευτικός πόλος, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί από τον Αλέξη Τσίπρα και «την παρέα του Μαξίμου».

Τα ψηφοδέλτια

Παράλληλα, «τρέχουν» οι συζητήσεις για τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων, που κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθούν στην Κεντρική Επιτροπή. Αναμένεται να φανεί πώς θα αξιοποιηθούν οι πρωταγωνιστές της αυτοδιοικητικής εκστρατείας του Κινήματος Αλλαγής – ο Γιάννης Σγουρός, για παράδειγμα, και ο Παύλος Γερουλάνος. Ο τελευταίος έχει πέσει στο τραπέζι και ως πρόταση για εκπρόσωπος Τύπου, στην πολύ πιθανή περίπτωση που ο Παύλος Χρηστίδης κατέβει υποψήφιος. Ο ίδιος έχει ήδη δηλώσει δημόσια πως τίθεται στη διάθεση της παράταξης, ζητώντας από τη Γεννηματά μη εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας.

Αν και δεν θα είναι υποψήφιος, κρατώντας τη θέση του στις Βρυξέλλες, στην προεκλογικη εκστρατεία φαίνεται πως θα συμμετάσχει και ο Νίκος Ανδρουλάκης – σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.

Ολα δείχνουν πως δεν θα υπάρξει στέλεχος που δεν θα αναλάβει ενεργό ρόλο, καθώς στο Κίνημα Αλλαγής έχουν κατανοήσει την κρισιμότητα της εκλογικής μάχης. Υποψήφιοι βουλευτές ενίοτε θα περιοδεύσουν και πέρα από τα στενά όρια της περιφέρειάς τους, ενώ το επιτελείο προγραμματίζει δύο ή τρεις κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις «α λα ΠΑΣΟΚ» για τη Φώφη Γεννηματά, δίνοντας το βάρος σε μικρότερες καθημερινές παρεμβάσεις – όπως, για παράδειγμα, η παρουσία της σήμερα στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας.