Τριμερής σύνοδος υπουργών Εξωτερικών, Κύπρου – Ελλάδας – Αρμενίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Λευκωσία, με επίκεντρο την ενίσχυση των δεσμών των τριών χωρών και την εμβάθυνση της συνεργασίας τους. Με τη διάσκεψη αυτή να είναι η πρώτη μεταξύ των τριών χωρών οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν να ακολουθήσει διάσκεψη σε επίπεδο αρχηγών κρατών στην Αρμενία.

Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι στόχος της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών είναι η προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας μέσω του ενισχυμένου πολιτικού διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, σημειώνοντας ότι: «η σημερινή συνάντηση αντικατοπτρίζει σαφώς την κοινή αποφασιστικότητα να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας και να αναπτύξουμε συνέργειες που θα ωφελήσουν τις χώρες και τους λαούς μας».

Την ικανοποίηση του εξέφρασε και ο έλληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφέροντας ότι στόχος είναι η βελτίωση τόσο των οικονομικών όσο και των πολιτικών σχέσεών των τριών χωρών.

Ο Γ. Κατρούγκαλος τόνισε στις δηλώσεις του ότι επανεναβεβαίωσε την ισχυρή υποστήριξη και αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Κύπρο« σε σχέση με τις πρόσφατες προκλήσεις και παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία και διαβεβαίωσα τον Κύπριο ομόλογό μου για την υποστήριξή μας στις επόμενες συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».