Υπέρ της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας τάσσεται ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, δεδομένων και των τουρκικών απειλών που δέχεται η Ελλάδα, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει μία κοινή αμυντική πολιτική και να υπερασπίζεται όλα τα σύνορα της.

Οι απειλές της Τουρκίας

Σε συνέντευξη του στην γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» και τη δημοσιογράφο Αλεξία Κεφαλά ο κ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή άμυνας σημειώνει ότι «είναι απαραίτητο για την Ευρώπη να διαθέτει αυτόνομη ευρωπαϊκή άμυνα, αν επιθυμούμε να αποτελεί παγκόσμια δύναμη. Για την Ελλάδα, υπάρχει ένα ειδικό ενδιαφέρον, διότι νιώθουμε ότι απειλούμαστε».  Όπως ανέφερε «υπάρχουν εντάσεις με τη γειτονική Τουρκία, η οποία δήλωσε, για παράδειγμα τη δεκαετία του 1990, ότι αν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα, αυτό θα αποτελούσε casus belli . Η Τουρκία έχει μια μόνιμη πολιτική διεκδίκησης δικαιωμάτων τα οποία δεν της αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο. Η τουρκική αντιπολίτευση διεκδικεί κάποια ελληνικά νησιά. Εμείς δεν επιθυμούμε μια εξωτερική πολιτική εναντίον της Τουρκίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας, αλλά είναι απαραίτητο η Ευρώπη να έχει μια κοινή αμυντική πολιτική και να υπερασπίζεται όλα τα σύνορά της». 

Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ερωτηθείς για τις προεδρικές εκλογές στα Σκόπια, το ρεκόρ αποχής στον πρώτο γύρο  και αν τελικά αυτό οφείλεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι έπρεπε να δοθεί ένα τέλος στη διαμάχη για την ονομασία η οποία «είχε να κάνει κυρίως με την ταυτότητα και οδήγησε σε εθνικιστικές εξάρσεις και στις δύο χώρες. Στους εθνικιστικούς κύκλους αυτής της χώρας, υπήρχε μια ρητορική, η οποία επικαλούνταν την κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το αεροδρόμιο και ο αυτοκινητόδρομός τους είχαν το όνομα αυτού του ήρωα». «Συμφωνήσαμε λοιπόν, σε μια ονομασία, στην ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», η οποία σέβεται τόσο τα δικά τους, όσο και τα δικά μας συμφέροντα, διότι πλέον δεν θα διεκδικούν την ιστορία της Μακεδονίας, ούτε την κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «τα αποτελέσματα αυτής της Συμφωνίας είναι τριπλά: η καλή γειτονία, η σταθερότητα στην περιοχή, διότι στέλνουμε ένα μήνυμα επίλυσης των συγκρούσεων μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία. Τέλος, έχουμε τη δυνατότητα ενός κοινού οικονομικού χώρου στα Βαλκάνια, 50 εκατομμυρίων καταναλωτών, που ανοίγεται στις ελληνικές επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα διαδραματίζει έναν αποφασιστικό ρόλο στην περιοχή».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο ρόλο της Ελλάδας ως σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, για να προσθέσει ότι «η χώρα διατηρεί άριστες σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, αλλά και με τη Ρωσία και την Κίνα. Θέλουμε να επωφεληθεί η Ε.Ε. από τη σταθεροποιητική συμβολή μας».

Ενέργεια

Αναφερόμενος στα ενεργειακά ο κ. Κατρούγκαλος έκανε αναφορά στις σχέσεις που έχει αναπτύξει η Αθήνα, όπως είπε, με αρκετές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται με την Κύπρο. Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι εκτός από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου γίνονται προσπάθειες να κληθούν και χώρες που δεν βρίσκονται στην περιοχή, όπως οι ΗΠΑ τονίζοντας την παρουσία του αμερικανού ΥΠΕΞ, Mike Pompeo , στην τριμερή σύνοδο στο Ισραήλ. Ανέφερε δε ότι στόχος είναι να κληθεί και η Γαλλία στην επόμενη τριμερή με την Αίγυπτο. Τόνισε δε ότι οι τριμερείς δίνουν την δυνατότητα προώθησης των οικονομικών συμφερόντων της Ελλάδας και συμβάλλουν στην σταθεροποίηση της περιοχής.

Η λιτότητα υπεύθυνη για την κρίση ταυτότητας της ΕΕ

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές και το αν σε αυτές θα εκφραστεί ο θυμός των ευρωπαίων προς την ΕΕ, ο κ. Κατρούγκαλος αναγνώρισε τη δυσαρέσκεια που υπάρχει την οποία απέδωσε στο ότι «μετά από δεκαετίες ευημερίας, υπάρχει μια μείωση του βιοτικού επιπέδου και παρατηρούμε ένα δημοκρατικό έλλειμμα, κυρίως όσον αφορά την οικονομική διακυβέρνηση. Είναι αυτό που συνέβη με το Brexit και την Ελλάδα, μετά από 8 χρόνια ύφεσης και πτώσης των εισοδημάτων ως και 40%».

Χαρακτήρισε τις πολιτικές λιτότητας ως υπαίτιες για την τρέχουσα κρίση ταυτότητας της ΕΕ  και πρόσθεσε ότι «πρέπει να αναπτύξουμε ευρωπαϊκές πολιτικές στην κατεύθυνση της ανάπτυξης».