Τη δική της απάντηση στον Roger Waters των Pink Floyd που ζητάει μποϊκοτάζ της Eurovision 2019 έδωσε η Κατερίνα Ντούσκα, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον φετινό ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού, στο Ισραήλ.

Σε βίντεο προς την Κατερίνα Ντούσκα που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο Roger Waters κάλεσε την Κατερίνα Ντούσκα να αποσυρθεί από την διοργάνωση της Eurovision 2019, η οποία θα πραγματοποιηθεί φέτος στο Τελ Αβίβ, λέγοντας : «Κατερίνα, το να πας εκεί στο Ισραήλ θα ήταν ένα μεγάλο λάθος νομίζω. Είσαι εσύ η μία;».

Δείτε το σχετικό βίντεο παρακάτω:

Τι απαντά η Κατερίνα Ντούσκα

«Σαν μουσικός θεωρώ ότι ο σκοπός της τέχνης είναι να ενώνει τον κόσμο, όχι να τον διχάζει και γι’ αυτό δεν πρέπει να λογοκρίνεται η μουσική», απαντά στον Waters η Κατερίνα Ντούσκα σχετικά με το μποϊκοτάζ στη φετινή Eurovision.

Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Antivirus, η Κατερίνα Ντούσκα τονίζει πως η Eurovision είναι μια ευκαιρία για εξομάλυνση των διαφορών μεταξύ των λαών, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή της στην στάση που έχει αποφασίσει να τηρήσει ο Roger Waters.

«Έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις αυτό το θέμα, το μποϊκοτάζ. Για μένα η Eurovision ήταν πάντα ένας διαγωνισμός φιλίας, ενότητας και πολυπολιτισμικότητας. Αυτό πρεσβεύει σαν μουσικός διαγωνισμός, ανεξάρτητα από τη χώρα που τον φιλοξενεί κάθε χρόνο. Σαν Κατερίνα είμαι μουσικός, δεν είμαι πολιτικός, δεν μπορώ να μιλήσω για τις πράξεις καμιάς κυβέρνησης, κανενός κράτους», σημειώνει χαρακτηριστικά η Κατερίνα Ντούσκα και συνεχίζει:

«Σαν μουσικός θεωρώ ότι ο σκοπός της τέχνης είναι να ενώνει τον κόσμο, όχι να τον διχάζει και γι’ αυτό δεν πρέπει να λογοκρίνεται η μουσική. Αν αυτό με ρωτάτε. Δεν έχω δει ποτέ τον διαγωνισμό να συμπεριφέρεται ρατσιστικά και να κάνει διακρίσεις. Άλλο το τι κάνουν τα κράτη. Και για αυτό θεωρώ ότι έχει αντέξει τόσο πολύ μέσα στον χρόνο η Eurovision».

Συνεχίζοντας  το σκεπτικό της, η Κατερίνα Ντούσκα δήλωσε επίσης πως «το Ισραήλ πάντα συμμετείχε και αγκαλιαζόταν από αυτόν τον διαγωνισμό. Κάθε χρόνο θα φιλοξενηθεί κάπου ο διαγωνισμός, δεν είναι πολιτικό το θέμα», ενώ συνεχίζει, υποστηρίζοντας πως «σκοπός του είναι να γεφυρώνονται οι διαφορές, συμμετέχουν χώρες από τη Δύση, από την Ανατολή, πολύ διαφορετικά πολιτεύματα μεταξύ τους, διαφορετικές θρησκείες. Όλοι εκείνη τη στιγμή έρχονται κοντά, συνυπάρχουν σε έναν θεσμό, που αυτό σαν γεγονός είναι φοβερό». 

Τέλος, η Κατερίνα Ντούσκα δηλώνει πως, μέσα από τη μουσική της, θέλει να αναδείξει «έναν χώρο ο οποίος δεν προβάλλεται». «Είμαστε μία φοβερή γενιά ανθρώπων, με πολυπολιτισμικά ερεθίσματα, είτε γιατί οι περισσότεροι πλέον σπουδάζουν έξω είτε γιατί πολλοί μένουν έξω, επιστρέφουν. Έχει πάρα πολλά να δώσει αυτή η γενιά. Είναι μια τρομερά ανοιχτόμυαλη γενιά και το θεωρώ πολύ βασικό για να προχωράμε στις τέχνες» .