Κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel. Μια εταιρεία που στα τέλη της δεκαετίας του ’90 είχε χρεοκοπήσει, δέκα χρόνια μετά ξεκίνησε μια σειρά ταινιών που σπάνε ταμεία σε όλον τον κόσμο και συνδέονται μεταξύ τους – ακριβώς όπως και τα κόμικς που κάποτε δημιουργούσε για λογαριασμό της ο θρυλικός Σταν Λι – καθιερώνοντας τον παραπάνω όρο. Κι άλλοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν παρόμοια κινηματογραφικά σύμπαντα – η DC Comics με τους δικούς της υπερήρωες, η Universal με τα κλασικά της τέρατα -, αλλά έκαναν πίσω όταν οι εισπράξεις δεν ήταν οι αναμενόμενες.

Αντίθετα η Marvel, που μετράει μέχρι σήμερα 22 ταινίες στο «σύμπαν» της, έχει δει τις επτά από αυτές να ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε παγκόσμιες εισπράξεις και ετοιμάζεται να δει και μια όγδοη. Το «Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη» (Avengers: Endgame) που προβάλλεται από σήμερα στην Ελλάδα, αναμένεται να γίνει το φιλμ με την πιο γρήγορη είσοδο στο αποκαλούμενο «κλαμπ του δισεκατομμυρίου» – πιθανότατα θα το καταφέρει σε λιγότερο από μία εβδομάδα προβολής. Ηδη στα ελληνικά multiplex δεν υπάρχει εισιτήριο ούτε για δείγμα για τις πρώτες προβολές, ενώ η αμερικανική αλυσίδα κινηματογράφων AMC ανακοίνωσε χθες ότι θα κρατήσει ανοιχτές πολλές από τις αίθουσές της για ολόκληρο το 24ωρο με συνεχόμενες προβολές, προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση του πρώτου τριημέρου.

Το ξεκίνημα

Πώς φτάσαμε μέχρι εδώ; Πίσω στο 2007 η Marvel, που για να επανέλθει από τη χρεοκοπία είχε πουλήσει τα κινηματογραφικά δικαιώματα για τους διασημότερους ήρωές της, τον Σπάιντερμαν και τους X-Men, αποφάσισε να αξιοποιήσει κινηματογραφικά τους γνωστότερους από εκείνους που της είχαν απομείνει. Τον Αϊρον Μαν, τον Θορ, τον Χουλκ και τον Κάπτεν Αμέρικα, τον βασικό κορμό της υπερηρωικής ομάδας «Εκδικητές».

Ηδη από την πρώτη ταινία που κυκλοφόρησε, το «Iron Man» του 2008, ήταν εμφανές ότι είχε σχεδιάσει και τις επόμενες, καθώς σε μια σκηνή που μπήκε εμβόλιμη στους τίτλους τέλους – αυτές οι post credits σκηνές, όπως λέγονται, έχουν γίνει κοινό χαρακτηριστικό όλων των ταινιών της μέχρι σήμερα – εμφανίζεται ο Νικ Φιούρι (Σάμιουελ Τζάκσον) και εξηγεί στον Αϊρον Μαν (Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ) το σχέδιό του για τη δημιουργία των Εκδικητών. Την ίδια χρονιά, στον «Απίθανο Hulk», ήταν σειρά του Αϊρον Μαν να εμφανιστεί στους τίτλους τέλους για τον ίδιο λόγο. Και πάει λέγοντας…

To 2009 η Disney εξαγόρασε τη Marvel έναντι 4 δισ. δολαρίων και με ζεστό χρήμα στο ταμείο πλέον ξεκίνησε ένα μπαράζ ταινιών. Μετά το «Iron Man 2» (2010), το «Thor» (2011) και το «Captain America: Ο Πρώτος Εκδικητής» (2011) ήρθε η σειρά των «Εκδικητών» (2012) της πρώτης ταινίας της Marvel που ξεπέρασε το 1 δισ. σε εισπράξεις.

Με την Disney να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα απ’ όλους και να αξιοποιεί εμπορικά τους Εκδικητές με παιχνίδια, ρούχα, αξεσουάρ και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, η Marvel έβαλε μπρος τη φάση Β’ του MCU (Marvel Cinematic Universe): «Iron Man 3» (2013), «Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος» (2013), «Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα» (2014), «Οι Φρουροί του Γαλαξία» (2014) – νέοι ήρωες, που «άνοιξαν» τη σειρά στο Διάστημα – «Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron» (2015), «Ant-Man» (2015).

11 ταινίες σε 3 χρόνια

Σήμερα βρισκόμαστε στο κλείσιμο της φάσης Γ’. Μέσα σε τρία χρόνια θα έχουν προβληθεί – μαζί με το «Spider-Man: Μακριά από τον τόπο του» τον ερχόμενο Ιούλιο – 11 ταινίες! «Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος» (2016), «Doctor Strange» (2016), «Οι Φρουροί του Γαλαξία 2» (2017), «Spider-Man: Η επιστροφή στον τόπο του» (2017), «Thor: Ragnarok» (2017), «Black Panther» (2018), «Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας» (2018), «Ο Ant-Man και η Σφήκα» (2018), «Captain Marvel» (2019) και το άρτι αφιχθέν «Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη».

Ολες οι ταινίες από το 2008 μέχρι το 2019 «έχτιζαν» μια επική ιστορία, το τέλος της οποίας γράφεται σήμερα. Ολες αυτές οι περιπέτειες προετοίμαζαν την εμφάνιση του τιτάνα Θάνος (από το Θάνατος και όχι το… Θανάσης) που αφού συγκέντρωσε τις έξι Πέτρες της Αιωνιότητας (μεγάλη ιστορία) εξαφάνισε με ένα χτύπημα των δαχτύλων του τον μισό πληθυσμό της Γης. Αυτό το ατυχές περιστατικό συνέβη στο «Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας» και στη νέα ταινία αναμένεται να… ξεσυμβεί, έστω και αν στοιχίσει τη ζωή μερικών ηρώων (τα λεφτά μας τα βάζουμε στον Κάπτεν Αμέρικα ή τον Αϊρον Μαν).

Εισπράξεις 18,2 δισ.

Και μιλώντας για λεφτά, μέχρι σήμερα το ταμείο έχει καταγράψει έσοδα 18,2 δισ. δολαρίων, μόνο από τα εισιτήρια των κινηματογράφων. Που είναι σίγουρο ότι θα έχουν ξεπεράσει τα 20 δισ. με την ολοκλήρωση της φάσης Γ’. Αν και τυπικά αυτό θα συμβεί τον Ιούλιο με τον νέο Σπάιντερμαν, το τέλος εποχής για το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel όπως το γνωρίζαμε μέχρι τώρα έρχεται με τη σημερινή ταινία των «Εκδικητών».

Η παλιά φρουρά, που ξεκίνησε όλη αυτή τη σειρά ταινιών την περασμένη δεκαετία, θα αποσυρθεί με τον καλό τρόπο (εθελούσια αποχώρηση από τα υπερηρωικά καθήκοντα) ή με τον κακό (θάνατος). Η νέα φρουρά, εκτός από τις ταινίες της φάσης Δ’ θα έχει δουλειά και στην τηλεόραση, με τη streaming πλατφόρμα Disney+ που θα κάνει πρεμιέρα τον Νοέμβριο να έχει ήδη εντάξει στο πρόγραμμά της τέσσερις σειρές με υπερήρωες της Marvel, με τους ίδιους ηθοποιούς που τους υποδύθηκαν στη μεγάλη οθόνη.