Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η απουσία της Άρσεναλ από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, είναι μια παραφωνία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Οι Κανονιέρηδες, που διανύουν από πέρυσι μια μεταβατική περίοδο στην σύγχρονη Ιστορία τους, μετά την αποχώρηση του Αρσέν Βενγκέρ, κι ενώ διεκδικούν την 4η θέση της Premier League ώστε η επόμενη σεζόν να τους βρει στη διοργάνωση των Αστεριών, στοχεύουν, αναμφίβολα στην κατάκτηση του Europa League. Πέρυσι το ταξίδι τους τελείωσε στα ημιτελικά ελέω… Ατλέτικο Μαδρίτης.

Φέτος, όμως, μοιάζουν πιο αποφασισμένοι. Και το βράδυ της Πέμπτης κόντρα στην άκρως επικίνδυνη Νάπολι, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος και οι συμαπίκτες του το απέδειξαν περίτρανα (2-0). Το επαγγελματικό 2-0 μπορεί και να αδικεί τους παίκτες του Έμερι που ήταν καθόλη τη διάρκεια του αγώνα καλύτεροι από τους Παρτενοπέι. Τα γκολ της νίκης, πέτυχαν οι Ράμσεϊ (15′) και Τορέιρα (25′). Η Άρσεναλ ήταν απόλυτα συγκεντρωμένη μέχρι την συμπλήρωση των 90′ δεν απειλήθηκε ουσιαστικά καθόλου και πήρε σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης στους «4» της διοργάνωσης!

Πιο αναλυτικά, στο 15ο λεπτό της αναμέτρησης, μετά από πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας από τους γηπεδούχους, ο Νάιλς πάσαρε ιδανικά στον Ράμσεϊ και εκείνος με δεξί πλασέ μέσα από την περιοχή άνοιξε το σκορ για την Άρσεναλ, πετυχαίνοντας το έκτο του ευρωπαϊκό γκολ φέτος (συν 2 ασίστ) – περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο παίκτη της ομάδας. Δέκα λεπτά αργότερα, ο Τορέιρα έκανε το σουτ με το αριστερό, η μπάλα βρήκε στο πόδι του Κουλιμπαλί και κατέληξε στα δίχτυα για το 2-0 των Κανονιέρηδων!

Στην επανάληψη, οι γηπεδούχοι, είχαν και πάλι τον έλεγχο της αναμέτρησης και άγγιξαν σε πολλές περιπτώσεις το γκολ. Στο 59ο λεπτό, ο Μερέτ, απέκρουσε εντυπωσιακά τη βολίδα του Ράμσεϊ. Το ίδιο και στο 69′ στις προσπάθειες των Κολάσινατς και Νάιλς. Στο 81ο λεπτό ο Ράμσεϊ αστόχησε από πολύ πλεονεκτική θέση και κάπως έτσι το 2-0 που διαμορφώθηκε από το 35′ παρέμεινε ως το τελικό σφύριγμα του ρέφερι και φέρνει τους Κανονιέρηδες κοντά στην πολυπόθητη πρόκριση.

Από πλευρά της, η κακή Νάπολι, διατήρησε την αρνητική παράδοση που την θέλει να αγνοεί την νίκη κόντρα σε αγγλική ομάδα μετά από οκτώ επισκέψεις της στο Νησί, και οφείλει να παρουσιαστεί πολύ καλύτερη στη ρεβάνς του Σαν Πάολο αν θέλει να διεκδικήσει με αξιώσεις την ανατροπή.

Αρσεναλ (Ουνάι Εμερι): Τσεχ, Νάιλς, Παπασταθόπουλος, Κοσιελνί, Μονρεάλ, Κολάσινατς, Τορέιρα (77′ Ελνένι), Ράμσεϊ, Οζίλ (67′ Μχιταριάν), Λακαζέτ (67′ Ιβόμπι), Ομπαμεγιάνγκ.

Νάπολι (Κάρλο Αντσελότι): Μερετ, Χισάι, Μαξίμοβιτς, Κουλιμπαλί, Μάριο Ρουί, Καγιεχόν, Αλαν, Φαμπιάν Ρουίθ (83′ Ουνάς), Ζιελίνσκι, Ινσίνιε (83′ Γιουνές), Μέρτενς (66′ Μίλικ).