Την Παρασκευή αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης – τραπεζών.

Σύμφωνα  με κυβερνητικές πηγές, έως την Παρασκευή θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών.

Μετά τη χθεσινή ευρεία και πολύωρη τηλεδιάσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών ανάμεσα στην κυβέρνηση (Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Λιάκος, Παπαγιαννάκος) και τους εκπροσώπους των θεσμών, η εικόνα που προέκυπτε δεν απείχε πολύ από το αδιέξοδο. Παρ’ όλα αυτά, πηγές του υπουργείου Οικονομικών, όπως αποκαλύπτουν ΤΑ ΝΕΑ της Τετάρτης ανέφεραν ότι επιδιώκεται η συμφωνία με ορίζοντα το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου αν και άλλες πηγές περιόριζαν το ενδεχόμενο να έχει κατατεθεί και νομοσχέδιο έως τότε. Αν υπάρξει τελικά συμφωνία έως το EwG, το νομοσχέδιο θα μπορούσε να κατατεθεί έως τις 5 Απριλίου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup, αλλιώς η εκταμίευση της δόσης απειλείται να μεταφερθεί για μία ακόμα φορά για αργότερα, ενεργοποιώντας ενδεχομένως και τα γρανάζια των εκλογών.

Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως πως οι θεσμοί εμφανίζονται αμετακίνητοι στο ζήτημα που έχουν αναδείξει στις τηλεδιασκέψεις και αφορά την επικάλυψη των προωθούμενων διατάξεων με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου Κατσέλη, του εξωδικαστικού μηχανισμού και των διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που διέπουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Δεν είναι ένας νόμος σχετικός, αλλά επτά διαφορετικές δέσμες διατάξεων.

Σήμερα πάντως και ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο μιλώντας σε συνέδριο στην Αθήνα επιβεβαίωσε τη σημαντική απόσταση που εξακολουθεί να χωρίζει κυβέρνηση και θεσμούς στο θέμα του διαδόχου πλαισίου του νόμου Κατσέλη.

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Πρέπει να εξετάσουμε μια σειρά από περίπλοκα τεχνικά θέματα», ανέφερε ο κ. Κοστέλο για τον νέο νόμο Κατσέλη και πρόσθεσε: «Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη το δημοσιονομικό κόστος. Το νέο πλαίσιο θα κοστίσει στον προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ φέτος και 200 εκατ. ευρώ του χρόνου, φθάνοντας συνολικά τα 800 εκατ. ευρώ έως το 2022. Αισιοδοξούμε ότι θα βρούμε λύση, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Εργαζόμαστε για έγκαιρη ολοκλήρωση της συμφωνίας έως το Eurogroup της 5ης Απριλίου», ανέφερε ο κ. Κοστέλο.

1