Επεισόδια έχουν αρχίσει να σημειώνονται στο Καράκας της Βενεζουέλας καθώς η Αστυνομία επιχειρεί να εμποδίσει αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που βαδίζουν προς τα σημεία συγκέντρωσης για τα σημερινά συλλαλητήρια.

Οι διαδηλώσεις έρχονται με αφορμή το μεγαλύτερο μπλακ-άουτ που βύθισε στο σκοτάδι τη χώρα, το μεγαλύτερο των τελευταίων ετών στην λατινοαμερικανική χώρα, το οποίο έχει προκαλέσει τεράστια ταλαιπωρία από χθες, ενώ υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες καταγγελίες ακτιβιστών ότι και δεύτερη διακοπή ρεύματος παρέλυσε τις προσπάθειες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης.

Το καθεστώς Μαδούρο επιχειρεί να αποδώσει το μπλακ-άουτ σε δολιοφθορά που ενορχηστρώνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αντιπολίτευση αντιτείνει πως το πρόβλημα οφείλεται στην χρόνια υποεπένδυση στις υποδομές, στη κακή συντήρηση του δικτύου από τους «τσαβίστας».

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό κάλεσε τους πολίτες να συρρεύσουν στους δρόμους για τις κινητοποιήσεις. «Νομίζουν πως θα μας φοβίσουν σήμερα αλλά θα λάβουν μία μικρή έκπληξη από τον λαό στους δρόμους», έγραψε στο Twitter.

Από την πλευρά του, κι ο Μαδούρο κινητοποίησε τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν κατά του ιμπεριαλισμού», καταγγέλλοντας «τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο πάνω στην ενέργεια».

Ο υπουργός Αμύνης Βλαδίμιρ Παδρίνο κατήγγειλε, μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο VTV, πως η βλάβη αποτελεί «σκόπιμη επίθεση» εκ μέρους των ΗΠΑ και ανακοίνωσε την «ανάπτυξη» του στρατού—χωρίς να προσθέσει άλλες λεπτομέρειες. Η Βενεζουέλα χθες ανακοίνωσε πως πρόκειται να παραδώσει στον ΟΗΕ «αποδείξεις» για την ενοχή της Ουάσιγκτον στη βλάβη.