Ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα για την τροπολογία «δώρο» – όπως καταγγέλλει η ΝΔ – προς τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, που έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα. Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί επί μήνες σφοδρή κριτική για  ευνοϊκή τιμολογιακή πολιτική, κρατώντας την υπόθεση Novartis ψηλά στην επικαιρότητα στοχοποιώντας πολιτικά πρόσωπα, η ρύθμιση αυτή είναι – σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης – ο «Τιτανικός» για το αριστερό, ηθικό πλεονέκτημα.

Τα σκοτεινά σημεία της τροπολογίας που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή ανατρέπουν την τιμολογιακή πολιτική – όπως είχε τουλάχιστον διαμορφωθεί έως σήμερα με στόχο τη συμπίεση της φαρμακευτικής δαπάνης – επιτρέποντας για πρώτη φορά αύξηση έως και 10% στα σκευάσματα.

Το «τρικ» που οδηγεί στην αύξηση αυτή, είναι ότι η τιμή των σκευασμάτων θα υπολογίζεται πλέον με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές της ευρωζώνης αντί των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (συμπεριλαμβανομένων δηλαδή και των φτωχότερων χωρών της ΕΕ, όπως ισχύει έως και σήμερα).

Στον αντίποδα, εάν διαπιστωθεί τιμή υψηλότερη του μέσου όρου των δύο διαφορετικών φθηνότερων τιμών της ευρωζώνης, τότε η τιμή των πρωτοτύπων μειώνεται σε κάθε γενική ανατιμολόγηση μέχρι 10 ποσοστιαίες μονάδες.

-Ποιους επιβαρύνουν οι αυξήσεις στα φάρμακα;

-Τι θα γίνει με τα γενόσημα;

-Τι λέει το υπουργείο Υγείας

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Πέμπτης

Πιο ακριβά τα φάρμακα