Συγκεκριμένα βήματα και ξεκάθαρες δράσεις ώστε να αντιμετωπισθεί η κρίση στη Βενεζουέλα πρόκειται να ανακοινώσει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πένς, κατά την αυριανή του συνάντηση με ηγέτες του Lima Group στη Μπογκοτά της Κολομβίας.

Αυτό γνωστοποίησε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης με δήλωσή του προς το πρακτορείο Reuters, αρνούμενος να αποκαλύψει λεπτομέρειες των νέων μέτρων που σχεδιάζουν να λάβουν οι ΗΠΑ.

«Αυτό που συνέβη χθες, δεν πρόκειται να μας αποτρέψει από το να μεταφέρουμε την ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα» δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Υπενθυμίζεται πως τα κομβόι της αμερικανικής βοήθειας δεν κατάφεραν να μπουν στη Βενεζουέλα, καθώς συμμορίες και ένοπλες δυνάμεις πιστές στον Μαδούρο απέτρεψαν την είσοδό τους.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τις πράξεις βίας και την καταφυγή σε ένοπλες ομάδες από το καθεστώς στη Βενεζουέλα προκειμένου να εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Η άρνηση του καθεστώτος να αναγνωρίσει την ανθρωπιστική επείγουσα ανάγκη οδηγεί σε κλιμάκωση των εντάσεων» ανέφερε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε δήλωση που εκδόθηκε εκ μέρους των 28 κρατών-μελών της ΕΕ.

«Απορρίπτουμε τη χρησιμοποίηση άτακτων ένοπλων ομάδων προκειμένου να εκφοβίσουν τους πολίτες και τους βουλευτές που κινητοποιήθηκαν προκειμένου να διανείμουν τη βοήθεια» σημείωσε.

«Ανησυχητικές πληροφορίες κάνουν λόγο για ταραχές, πράξεις βίας κι έναν αυξανόμενο αριθμό θυμάτων, ιδιαίτερα στις περιοχές των συνόρων κι ανάμεσα στην αυτόχθονη κοινότητα Πεμόν. Απαιτούμε επιμόνως από τις δυνάμεις της τάξης και τα όργανα ασφαλείας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν την καταφυγή στη βία και να επιτρέψουν την είσοδο της βοήθειας» είπε.

Συνεχίζονται οι αυτομολήσεις

Την ίδια ώρα, περί τα εκατό μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Βενεζουέλας έχουν αυτομολήσει από χθες και έχουν περάσει στην Κολομβία, καθώς κλιμακώνεται η ένταση γύρω από την επιχείρηση μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Μέχρι σήμερα, η υπηρεσία μετανάστευσης της Κολομβίας έχει δεχθεί λίγο περισσότερα από εκατό μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας, που έφυγαν από την χώρα τους διαφεύγοντας από την δικτατορία του (Νικολάς) Μαδούρο» αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της υπηρεσίας μετανάστευσης.