Εξειδικευμένο έλεγχο του προβλήματος τους ώστε να μπορούν να λάβουν φαρμακευτική αγωγή προσαρμοσμένη στο DNA τους, θα μπορούν να έχουν από τον Μάρτιο οι ασθενείς με καρκίνο, τα κέντρα της Ιατρικής Ακριβείας που θα λειτουργήσουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, από την 1η Μαρτίου, το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας θα ξεκινήσει κανονικά την διαγνωστική του λειτουργία, ώστε οι εξειδικευμένες και απαραίτητες εξετάσεις ανάλυσης DNA να είναι προσβάσιμες σε όλους τους ασθενείς με καρκίνο, μέσω του δημόσιου συστήματος Υγείας της χώρας.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε στην ημερίδα που διοργάνωσε το Δίκτυο στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ με την συμμετοχή εκπροσώπων επιστημονικών φορέων, συλλόγων ασθενών, αλλά και επιστημόνων στον χώρο της Ιατρικής Ακριβείας από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Την μελλοντική επέκταση του Δικτύου ακριβείας σε περισσότερες πόλεις όπως η Αλεξανδρούπολη, η Λάρισα και τα Ιωάννινα, ανακοίνωσε ο υπουργός έρευνας κ. Κ. Φωτάκης.

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο υπουργός  Υγείας κ. Ανδρ. Ξανθός, τόνισε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας, τα πανεπιστήμια και οι ερευνητικοί φορείς της χώρας παρακολουθούν και συμμετέχουν σε όλες τις επιστημονικές εξελίξεις, με σκοπό να είναι εγγυημένη στους πολίτες της χώρας που δοκιμάζονται από τον καρκίνο, η διασφάλιση της πρόσβασης τους στις νέες σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής ογκολογίας στο πανεπιστήμιο του Χαρβαρντ των ΗΠΑ κ. Οθ. Ηλιόπουλος δήλωσε στην εκδήλωση ότι «δεν είμαστε μακριά από τη στιγμή που ο καρκίνος θα αντιμετωπίζεται ως χρόνια πάθηση από τα συστήματα υγείας του πλανήτη, οπότε οι ασθενείς θα βρίσκονται σε συνεχή και άμεση σχέση με τους γιατρούς τους και η ογκολογία θα καταλάβει ένα τεράστιο κομμάτι της κλινικής πράξης, επηρεάζοντας τελικά και την οικονομία της υγείας παγκοσμίως».

«Το Δίκτυο ιατρικής ακρίβειας θα αλλάξει δραστικά τον τρόπο της κλινικής πράξης στην ογκολογία και θα βοηθήσει στην εκπαίδευση της γενιάς των ογκολόγων. Το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με καρκίνο έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και αναμένεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται, οπότε είμαστε πραγματικά μπροστά σε μια νέα εποχή για την ογκολογία και την εξειδικευμένη αντιμετώπιση των ασθενών με αντίστοιχα νοσήματα» είπε ο κ. Ηλιόπουλος.

Στην πρώτη, προπαρασκευαστική του φάση που ολοκληρώνεται στο τέλος Φεβρουαρίου, το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στον καρκίνο έχει ολοκληρώσει τα εξής καθοριστικά στάδια:

1.Προτυποποίηση μεθοδολογιών ανάλυσης

2.Διαπίστευση Μονάδων Ιατρικής Ακριβείας κατά τα διεθνή πρότυπα ISO: Σύστημα διαχείρισης ποιότητας και Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών και ορθή τήρηση του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων (GDPR)

3.Διεργαστηριακός έλεγχος ποιότητας μεταξύ των Μονάδων Ιατρικής Ακριβείας για όλες τις αναλυτικές φάσεις

4.Κατάλογος βιοδεικτών και κριτηρίων για τους συμπαγείς όγκους (μελάνωμα, καρκίνος πνεύμονα, μαστού, προστάτη και παχέος εντέρου), τις αιματολογικές κακοήθειες και τα κληρονομικά σύνδρομα καρκίνου

5.Συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες και αντίστοιχες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες: Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, Εταιρεία Παθολόγων Ογκολόγων, Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής, Σουηδική πρωτοβουλία

6.Διαχείριση και ασφάλεια δεδομένων

Σκοπός του Δικτύου είναι η βέλτιστη δυνατή διάγνωση του καρκίνου με προηγμένες τεχνολογίες ανάλυσης του DNA. Στις περιπτώσεις που η νόσος έχει ήδη εκδηλωθεί, με βάση τα γενετικά ευρήματα σε κάθε ασθενή, θα εφαρμόζεται εξατομικευμένη θεραπεία αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά της και μειώνοντας σημαντικά το κόστος της περίθαλψης. Δίνεται με αυτόν τον τρόπο η ευκαιρία στους ασθενείς με καρκίνο να έχουν, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, ισότιμη ιατρική μέριμνα ανεξαρτήτως γεωγραφικής περιοχής.