Duzoglu Danilopol Teodoro. Κρατήστε το όνομα αυτό. Στα ελληνικά: Θεόδωρος Δουζόγλου. Ποιος είναι ο κύριος; Είναι εκείνος που μπορεί να μας διαφωτίσει πλήρως για τους δεσμούς του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Παππά με το καθεστώς της Βενεζουέλας. Μπορεί το πανελλήνιο να γνωρίζει πως ο πρωθυπουργός πηγαινοερχόταν στο Καράκας από όταν ακόμη ήταν δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων, αλλά το βάθος της σχέσης του με το τωρινό καθεστώς Νικολάς Μαδούρο, αλλά κυρίως με το καθεστώς του μακαρίτη Ούγκο Τζάβεζ (1999-2013) δεν είναι γνωστό.

Πως τα ξέρει όμως αυτά ο κ. Δουζόγλου; Από πρώτο χέρι. Βλέπετε ο ομογενής από τη Βενεζουέλα φέρεται αφενός να έχει από παλιά γνωριμία με τους Τσίπρα και Παππά, αφετέρου ήταν, όπως μου λένε, από τους ευνοημένους του καθεστώτος Τζάβεζ και έχει διασυνδέσεις σε όλο το φάσμα της πολιτικής και των επιχειρήσεων στη Βενεζουέλα. Πληροφορίες και δημοσιεύματα φέρουν την οικογένεια Δουζόγλου να έχει μεγάλη περιουσία στην Λατινική και Βόρειο Αμερική, την οποία μάλιστα απέκτησε πριν ακόμη από την Μπολιβαριανή Επανάσταση. Άλλες πληροφορίες φέρουν τον Έλληνα ομογενή να έχει ακόμη και σχέσεις με ανώτατους κρατικούς υπαλλήλους και επιφανείς αστούς της χώρας που ήλεγχαν την PDVSA, την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας.

Η Γιάννα και ο Τρεπεκλής

Στα ελληνικά πράγματα ο κ. Δουζόγλου πρωτοεμφανίσθηκε αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα προχώρησε σε εμβληματικές αγορές ακινήτων, όπως εκείνη του πρώην ξενοδοχείου «Πεντελικόν», του κτιρίου του ΟΤΕ στην οδό Σταδίου, του πρώην ξενοδοχείου «Λητώ» στη Μύκονο, κ.α.. Ακόμη και στην αγορά ακινήτων της Γιάννας Αγγελοπούλου προχώρησε. Ωστόσο, μετά τις αγορές ο ίδιος δεν έδειξε ιδιαίτερη σπουδή να αναπτύξει τα ακίνητα αυτά και τα έχει σχεδόν εγκαταλείψει.

Πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι ο Δουζόγλου ήταν μεταξύ των επενδυτών που ήθελαν να αγοράσουν την Εθνική Ασφαλιστική με επικεφαλής τον Τζον Κάλαμος, ένα σχέδιο που ναυάγησε κι έκανε πάταγο…

Όπως μου λένε, ο Θεόδωρος Δουζόγλου κινείται επιχειρηματικά μέσω συμβουλών που του δίνουν δύο γνωστά στο ευρύ κοινό πρόσωπα. Ο ένας είναι ο Γιώργος Τρεπεκλής. Ο παλαιός φίλος της οικογένειας Παπανδρέου και σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου που είχε διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη για τον ρόλο της κοινοπραξίας SAIC στο διαγωνισμό για το «αμαρτωλό» σύστημα C4I των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο δεύτερος σύμβουλός του είναι ο εφοπλιστής Γιώργος Λογοθέτης, ο οποίος έχει ανοικτά ζητήματα με τη Δικαιοσύνη -και την Τράπεζα της Ελλάδος – για τα δάνεια που έλαβαν προ τριετίας εταιρείες του από την Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με διπλωματικές μου πηγές το περιβάλλον του νόμιμου μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό δεν φέρεται να ξέρει και πολλά για τον Duzoglu Danilopol Teodoro. Τυχαίο;

Ποιος είναι ο Δουζόγλου

Η οικογένεια Δουζόγλου είχε φύγει από τη Ρουμανία για την Ελλάδα και στη συνέχεια για τη Βενεζουέλα. Στις επιχειρήσεις που διατηρούσε περιλαμβάνονται εταιρείες συσκευασίας τροφίμων, αλυσίδα σούπερ μάρκετ κ.ά. Ο Θ. Δουζόγλου είχε ασχοληθεί με τον τομέα των logistics, πριν αποφασίσει να επικεντρωθεί στην Ελλάδα. Εκτός από τα ακίνητα, πληροφορίες φέρνουν την οικογένεια Δουζόγλου να κινείται και στον τομέα της ενέργειας.

Γύρω από την οικογένεια επικρατεί ένα πέπλο μυστηρίου, οι πληροφορίες είναι ελάχιστες. Ομως, αίσθηση είχε προκαλέσει το γεγονός ότι πριν από μερικά χρόνια στην οδό Μιχαλακοπούλου είχε ανεγερθεί η προτομή του Φρανσίσκο ντε Μιράντα (1750 -1816) ο οποίος αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας από το ισπανικό στέμμα. Ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι χορηγοί ήταν Ελληνες, και μάλιστα οι αδερφοί Δουζόγλου, μαζί με την Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας.

Στο Καράκας βρίσκεται η εταιρεία Indian Especieras Company Limited, η οποία σύμφωνα με τις λιγοστές πληροφορίες που δίνονται σε ιστοσελίδες από τη Βενεζουέλα, ιδρύθηκε το 1955 από τον Διογένη Δουζόγλου-Αντωνιάδη με κύριο στόχο την κατασκευή και συσκευασία ειδών όπως σάλτσες και τσάι, καθώς και την αγορά και την πώληση των άλλων εγχώριων και εισαγόμενων αγαθών

Αξίζει να σημειωθεί ότι τέσσερις εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Δουζόγλου περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα πρώτα 70 μεγάλα επενδυτικά σχέδια που είχαν εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας επί… ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τις«Καλέπεια Ακινήτων», «Εφιππος 2016», «Canaima» και «Μικρολίμανο». Ο όμιλος που πλέον ελέγχει στον χώρο του ελληνικού real estate ο Θ. Δουζόγλου έχει αποκτήσει την τελευταία διετία σημαντικά ακίνητα, τα περισσότερα από τα οποία προορίζονται για τουριστικές χρήσεις.

Η οικογένεια, που εξακολουθεί να διατηρεί εξαιρετικά χαμηλό προφίλ, ήρθε στην επικαιρότητα όταν απέκτησε το ακίνητο που στέγαζε το ξενοδοχείο «Πεντελικό» το 2015, έναντι τιμήματος που κατά πληροφορίες έφτασε τα 23 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν οι αγορές και άλλων γνωστών ακινήτων, όπως το ιστορικό κτίριο του ΟTΕ στην οδό Σταδίου (λέγεται πως το τίμημα έφτασε τα 13 εκατ. ευρώ), το πρώην ξενοδοχείο «Λητώ» στη Μύκονο, σε διαγωνισμό του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, έναντι περίπου 17 εκατ. ευρώ.

Στη Μύκονο, επίσης, εταιρείες του Θ. Δουζόγλου φέρονται να έχουν αποκτήσει συγκρότημα που κατείχε η οικογένεια Θ. Αγγελόπουλου καθώς και άλλη έκταση. Περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ λέγεται πως κατέβαλε για την απόκτηση του ξενοδοχείου «Mistral» στον Πειραιά.