Στην κόψη του ξυραφιού, κι από τις αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει το Ποτάμι και να τις ανακοινώσει ο Σταύρος Θεοδωράκης, βρίσκεται η Συμφωνία των Πρεσπών. Η απόφαση του Σπύρου Δανέλλη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και να είναι αυτός ο 151ος βουλευτής που θα την στηρίξει, αλλάζει τα δεδομένα και δεν αποκλείεται να έχουμε νέο θρίλερ.

Κι αυτό γιατί η επιλογή του Δανέλλη που είναι εκτός της απόφασης του Ποταμιού να μη δώσει στήριξη, εξόργισε τον Θεοδωράκη και τους άλλους βουλευτές. Οι πληροφορίες και οι πρώτες αντιδράσεις δείχνουν ότι ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις στον Θεοδωράκη να μην ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, παρά το γεγονός ότι υπάρχει δέσμευση τεσσάρων βουλευτών του Ποταμιού ότι θα το κάνουν.

Χωρίς την ψήφο των συγκεκριμένων βουλευτών (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης – ο Δανέλλης διεγράφη και άλλωστε έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει) καθώς και των δύο (Αμυράς, Ψαριανός) που είναι αντίθετη, τα κουκιά ενδεχομένως να μη βγαίνουν για τη συμφωνίας των Πρεσπών.

Κι αυτό σε περίπτωση που οι κ. Κουντουρά και Κόκκαλης που έφυγαν από τους ΑΝΕΛ δεν ψηφίσουν τη συμφωνία, παρ’ ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση. Υπάρχει βεβαίως η θετική ψήφος του Θανάση Παπαχριστόπουλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας αθροίζει 145 βουλευτές συν την κ. Παπακώστα που μάλλον θα ψηφίσει τη συμφωνία. Χωρίς τους βουλευτές του Ποταμιού δημιουργείται πρόβλημα και θα πρέπει να βρεθούν άλλοι να τους αντικαταστήσουν.

Όλα, πάντως, θα κριθούν πιθανότατα στην ομιλία του Στ. Θεοδωράκη στη Βουλή.

Νωρίτερα ο Γρ. Ψαριανός ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει μεν θέμα κομματικής πειθαρχίας στο ζήτημα της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά υπάρχει στο ζήτημα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είπε στην πρωινή εκπομπή του Ant1: «Αν δεν διαγραφεί ο Δανέλλης, φεύγω εγώ από το Ποτάμι».

Την ίδια στιγμή ο κ. Ψαριανός δήλωσε πως «ολοι μαζί τώρα θα αποφασίσουμε και ελπίζω να πάμε σε διαφορετική, ενιαία στάση» για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποφασίσει το Ποτάμι να αποχωρήσει από την ψηφοφορία εκείνη, λέγοντας πως «είναι μια εκδοχή να αποχωρήσουμε, θα το συζητήσουμε».

Ολα ανοικτά

Ο δε Γ. Μαυρωτάς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η στάση του κόμματος μετά τη διαγραφή Δανέλλη.

«Με την αποσκίρτηση θολώνει το μήνυμα για το Ποτάμι».

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου του Ποταμιού στον ΘΕΜΑ 104,6 «ο Δανέλλης δεν κατάλαβε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης είναι λευκή επιταγή προς την κυβέρνηση».

Όσον αφορά το αν αλλάζει η στάση του Ποταμιού για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών ο κ. Μαυρώτας είπε ότι «οι εισηγήσεις που έχουμε στο πολιτικό συμβούλιο με την εξέλιξη αυτή αλλά και τα μηνύματα από τη βάση είναι προς την κατεύθυνση να μην στηρίξουμε οποτε είναι κάτι που θα επανεκτιμήσουμε».

«Η συμφωνία έχει θετικά και αρνητικά. Αυτό (σ.σ. η στήριξη του Δανέλλη στην κυβέρνηση) είναι ένα κομματάκι στα αρνητικά στο πλαίσιο με το οποιο έρχεται η Συμφωνία των Πρεσπών. Θα το δούμε αν θα πάμε με ένα καθαρό «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών, έχει δυσκολέψει η κατάσταση» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού.

Μετά τον Γιώργο Μαυρωτά και ο Σπύρος Λυκούδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το Ποτάμι να μην στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών.Σε δηλώσεις του στο ΘΕΜΑ 104,6 ο κ. Λυκούδης ανέφερε: «Σαφώς σαφώς επηρεάζει η στήριξη Δανέλλη στην κυβέρνηση».

Μιλώντας για την απόφαση του Σπύρου Δανέλλη ο βουλευτής του Ποταμιού παρατήρησε ότι «όποιος δίνει ψήφο εμπιστοσύνης δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο σύνολο της πολιτικής της κυβέρνησης στον παρόντα χρόνο και στο μέλλοντα».

Ερωτηθείς για το αν θα διαγραφεί ο κ. Δανέλλης, ο Σπύρος Λυκούδης απάντησε ότι «όταν ένας μη κυβερνητικός βουλευτής περνάει στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία αυτομάτως επέρχεται μια ρήξη. Δεν είναι τιμωρία ή θυμός, είναι μονόδρομος, είναι προφανή αυτά τα πράγματα».

Όσον αφορά, τέλος, τη δική του θέση ο κ. Λυκούδης είπε ότι «εγώ από την πρώτη στιγμή είπα, και δεν έχω μετακινηθεί καθόλου, ότι εγώ τη βρίσκω θετική αλλά εάν αυτή μου η θετική στάση μεταφραστεί σε ψήφο αυτό δεν μπορεί παρά να είναι συναρτημένο από το πώς θα έρθει, το χρόνο που θα έρθει κτλ.»