Επιστήμονες στη Βρετανία, με επικεφαλής έναν ελληνοκύπριο ερευνητή, ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο που μπορεί να προβλέψει έγκαιρα τον κίνδυνο μιας γυναίκας να εμφανίσει καρκίνο του μαστού.

Η μέθοδος συνδυάζει εκατοντάδες γενετικούς δείκτες (περίπου 300 γονίδια) με το οικογενειακό ιστορικό και άλλες πληροφορίες όπως το βάρος της γυναίκας και ο τρόπος ζωής της, για να κάνει την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα αξιολόγηση του μελλοντικού κινδύνου. Οι γυναίκες που θα κατατάσσονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου για καρκίνο του μαστού, θα κάνουν προληπτική θεραπεία ή περισσότερες εξετάσεις, ώστε να παρακολουθείται καλύτερα η περίπτωσή τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Αντώνη Αντωνίου του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής «Genetics in Medicine», ανέφεραν ότι, εκτός από τον μαστό, το τεστ μπορεί να αξιολογήσει τον κίνδυνο και για καρκίνο των ωοθηκών.

Όπως είπε ο Αντωνίου, «είναι η πρώτη φορά που κάποιος έχει συνδυάσει τόσα πολλά στοιχεία σε ένα εργαλείο πρόβλεψης του καρκίνου του μαστού. Μπορεί να αλλάξει τους ‘όρους του παιγνιδιού’, επειδή πλέον είμαστε σε θέση να εντοπίζουμε μεγάλους αριθμούς γυναικών με διαφορετικά επίπεδα κινδύνου και όχι μόνο γυναίκες με υψηλό κίνδυνο. Αυτό θα βοηθήσει τους γιατρούς να εξατομικεύουν τη θεραπεία ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου της κάθε ασθενούς».

«Ελπίζουμε ότι πως αυτό θα σημάνει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι δυνατό να διαγνωσθούν έγκαιρα και να επιβιώσουν από την ασθένεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όμως χρειάζονται περισσότερες έρευνες και δοκιμές προτού κατανοήσουμε πλήρως πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η μέθοδος», πρόσθεσε. Το τεστ θα δοκιμασθεί φέτος από μερικούς γιατρούς στη Βρετανία, σύμφωνα με το BBC και τον Guardian.