Μακριά από τα σπίτια τους θα χρειαστεί να μείνουν για πολλούς μήνες 37 κάτοικοι του Πλωμαρίου Λέσβου, εξαιτίας της κατολίσθησης που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία. Στο σημείο μετέβη χθες επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, οι οποίοι με την χρήση οργάνων και μεθόδων σύγχρονης τεχνολογίας αποτίμησαν τα αίτια του φαινομένου και εκτίμησαν την επικινδυνότητα για την ευρύτερη περιοχή. Όπως εξηγεί ο κ. Λέκκας στο www.tanea.gr, η περιοχή που πρέπει να εκκενωθεί περιλαμβάνει συνολικά 29 σπίτια, στα 15 εκ των οποίων κατοικούσαν πριν την κατολίσθηση 37 άνθρωποι.

«Μεταβήκαμε στην περιοχή και μέσα από μια συνδυασμένη ανάλυση που έλαβε υπόψη της γεωλογικά, γεωτεχνικά, σεισμολογικά και μετεωρολογικά κριτήρια μπορέσαμε να διαπιστώσουμε τι μπορεί να συμβεί στην περιοχή με βάση και τα δεδομένα που προέκυψαν από τις υφιστάμενες κατολισθήσεις», εξηγεί ο κ. Λέκκας. «Προσομοιώσαμε τα φαινόμενα, δηλαδή τις καταπτώσεις μεγάλων βράχων που είναι επικρεμάμενοι και είδαμε ποια περιοχή κινδυνεύει. Αυτή η περιοχή αποφασίσαμε ότι θα πρέπει να εκκενωθεί. Ήδη οι κάτοικοί της φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία του νησιού», προσθέτει.

Η πρόσβαση στην περιοχή απαγορεύτηκε διότι οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό να εκδηλωθεί νέο- μικρότερης έντασης- φαινόμενο το οποίο, όμως, μπορεί να θέσει ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο. Όπως όλα δείχνουν είναι μια κατάσταση που θα διαρκέσει μήνες. «Η περιοχή θα πρέπει να παραμείνει εκκενωμένη μέχρις ότου ολοκληρωθούν κάποιες μελέτες εξπρές που θα προτείνουν το πώς πρέπει να συγκρατήσουμε την βραχομάζα. Στην συνέχεια θα πρέπει να υλοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες. Όπως γνωρίζετε αυτές οι διαδικασίες απαιτούν συνήθως αρκετό χρόνο… », λέει ο κ. Λέκκας.

Στον σύνδεσμο video – αποτέλεσμα της επιτόπιας έρευνας των επιστημόνων στο Πλωμάρι Λέσβου στο οποίο παρουσιάζεται και η οριοθέτηση της περιοχής εκκένωσης.