Την πεποίθησή του ότι μπορεί να βρεθούν σε αυτήν την αναθεώρηση τρόποι ώστε στο άρθρο 3 του Συντάγματος (και τα συναφή), να υπάρξει συγκεκριμένος καθορισμός και το κράτος να καταστεί όντως ουδετερόθρησκο με κάθε θρησκεία, εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αριστείδης Μπαλτάς.

«Για παράδειγμα, αν είναι να πληρώνει το κράτος τους ιερείς, να πληρώνει και τους ιερείς των άλλων θρησκειών, να είναι πλήρως ουδετερόθρησκο ως προς τις τελετές, όπου χρειάζεται να υπάρχει θρησκευτική τελετή κοκ. Και, βεβαίως, υπάρχει και ο πολιτικός όρκος, όπου ο πολιτικός όρκος για αξιωματούχους του κράτους σε όλες τις βαθμίδες, είναι όρκος που ο υπάλληλος του κράτους συνάπτει με την αντίστοιχη κρατική Αρχή. Σε αυτήν τη λογική μπορούμε να προσεγγίσουμε όλα τα παραμένοντα προβλήματα με πλήρη ειλικρίνεια εκατέρωθεν», ανέφερε ο  Μπαλτάς.

Σχετικά με το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «λαϊκίστικη από τη νεοφιλελεύθερη μεριά», σύμφωνα με την οποία όλα αυτά γίνονται για να φύγουν, δήθεν, από τον προϋπολογισμό, τον κρατικό, τα κονδύλια της μισθοδοσίας των ιερέων και να περάσουν στην Εκκλησία, όταν δεδομένου ότι η ίδια δήλωση λέει ότι το κράτος θα δίνει στην Εκκλησία το ισόποσο αυτού του ποσού.

Ταυτόχρονα, ο  Μπαλτάς σημείωσε ότι οι ιερείς που θα φύγουν, έτσι, από την άμεση χρηματοδότηση του κράτους, ως Έλληνες πολίτες θα έχουν όλα τα δικαιώματα περίθαλψης, υγείας, εκπαίδευσης. Επιπλέον, τόνισε ότι το κράτος θα μεριμνά, ώστε αν έχει την ευθύνη χρηματοδότησης η Εκκλησία, να μην υποβιβάζονται οι ιερείς από αυτήν την εξέλιξη, που ενδεχομένως θα έχουν αργότερα οι μισθοί κ.λπ.

«Αυτά είναι απλά τεχνικά προβλήματα, τα οποία μπορούν να λυθούν, πιστεύω, συγκεκριμένα και κοινή συναινέσει ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία, όταν ξεκινάμε από μια βάση που είναι αμοιβαία αποδεκτή, με αμοιβαίο σεβασμό», κατάληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.