Εντονη συγκίνηση επικράτησε στην Δερύνεια κατά το άνοιγμα του οδοφράγμτος στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας. Δεκάδες ήταν οι πολίτες που με δάκρυα στα μάτια πέρασαν πεζοί στην κατεχόμενη Κάτω Δερύνεια ενώ οι Τουρκοκύπριοι υποδέχθηκαν τους Ελληνοκύπριους με δενδρύλια ελιάς, σε μία συμβολική κίνηση. Παρόντες και οι Τουρκοκύπριοι εργάτες που χαιρέτισαν τους πρόσφυγες και μη Ελληνοκύπριους που πέρασαν το οδόφραγμα.

Πλήθος τουρκοκυπριακών ΜΜΕ κάλυψαν το άνοιγμα του οδοφράγματος, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα philenews, καθώς και διεθνή ΜΜΕ.

Ωστόσο οι πρόσφυγες που περίμεναν να μπουν στο χωριό της Κάτω Δερύνειας, δεν τα κατάφεραν αφού η περιοχή είναι στρατιωτική ζώνη και βρήκαν κλειστά σπίτια, φράκτες και συρματοπλέγματα. Ο χρόνος στο σημείο είναι σαν σταμάτησε πριν από 44 χρόνια, με τις εικόνες της εγκατάλειψης να είναι κάτι περισσότερο από εμφανείς.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα philenews.com στο σημείο επικράτησε ένταση αρκετές φορές, ενώ η παρουσία της Αστυνομίας ήταν ισχυρή.

Ο δήμαρχος Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης, βρέθηκε από νωρίς στο σημείο του οδοφράγματος και προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα, με τους αστυνομικούς να είναι πλήρως εξοπλισμένοι για τυχόν επεισόδια, ωστόσο παρέμειναν  μακριά από το σημείο έντασης.

Οι κάτοικοι της Κάτω Δερύνειας πραγματοποίησαν ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας, στήνοντας ένα μικρό περίπτερο με φωτογραφίες που απεικονίζουν την ερημωμένη εκκλησία της Αγίου Τιμοθέου και Αγίας Μαύρης, το δημοτικό σχολείο του χωριού και σπίτια.

Από το σημείο δεν έλειψαν και τα μέλη του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ) – του ακροδεξιού κόμματος που ταυτίζεται με τη Χρυσή Αυγή – τα οποία ανήρτησαν από νωρίς πανό. Υπήρξε και έντονη φραστική αντιπαράθεση μεταξύ μελών του ΕΛΑΜ και κατοίκων που είναι υπέρ του ανοίγματος.

Στο οδόφραγμα έφθασε και ο πατέρας του Σολωμού Σολωμού, Σπύρος, κρατώντας φωτογραφία του γιου του, ο οποίος δήλωσε: «Σήμερα συντελείται η δεύτερη δολοφονία των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού».