Η στοχοποίηση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, με αφορμή την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου, συνεχίστηκε με τη δημοσιοποίηση επιστολής του εκλιπόντα πρώην υπουργού, Γεράσιμου Αρσένη με την οποία έκανε λόγο για διαπλοκή.

Ο κ. Σημίτης απαντά για τις κατηγορίες που του προσάπτουν μέσα από τα «Νέα» της Δευτέρας και της στήλη «Στίγμα» του Γιώργου Παπαχρήστου. Αναφέρεται χαρακτηριστικά εκεί:

Γράμμα ειδικού σκοπού

Από ημερών πολλών είχε προαναγγελθεί το χθεσινό (εντελώς) «αποκλειστικό» δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα Σελίδα» τού («πού ‘σαι νιότη που ‘δειχνες πως θα γινόταν άλλος) Ηλία Λιβάνη, περί συνταρακτικής επιστολής κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, το οποίο καταγγέλλει τον Κώστα Σημίτη. Και χθες Κυριακή, ημέρα κατά την οποία κυκλοφορεί η περί ης ο λόγος σοβαρή εφημερίδα, μείναμε όλοι με το στόμα ανοιχτό – τόσο μας συντάραξε το γεγονός ότι ο επιστολογράφος του προέδρου Σημίτη είναι ο εκλιπών προ διετίας Γεράσιμος, Μάκης, Αρσένης!!

Αδυνατώ να σκεφθώ πώς εξασφάλισε τη συνταρακτική τω όντι «αποκλειστικότητα» η εφημερίδα αυτή (αν και έχω κάποια υποψία…), με την οποία ο αποδράσας εις τα αιωνίους μονάς «ένθα ουκ έστι πόνος, ου λύπη, ου στεναγμός αλλά ζωή ατελεύτητος», κατηγορεί τον κ. Σημίτη ότι «επί των ημερών του άνθησαν η διαπλοκή και η διαφθορά», ότι «έφτιαξε κλειστό κύκλωμα με άτομα που τους ενδιέφεραν μόνο τα προνόμια και τα εισοδήματα» ότι «διέσυρε το ΠΑΣΟΚ και το μετέτρεψε σε κεντροδεξιό κόμμα», ότι «άνοιξε την πόρτα για την κρίση που θα την πληρώσουν οι μη προνομιούχοι», και άλλα πολλά και διάφορα.

Η επιστολή εστάλη το καλοκαίρι του 2003, και το Σάββατο που επικοινώνησα με τον κ. Σημίτη ούτε που την θυμόταν – τόσο την είχε αξιολογήσει. «Τον Γεράσιμο Αρσένη» μού είπε «τον είχα χρησιμοποιήσει ένα διάστημα στο υπουργείο Παιδείας, αλλά τον αντικατέστησα λόγω των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων που επέβαλλε με ένα νομοσχέδιο. Δεν μου απέστειλε καμία επιστολή τότε, δεδομένου ότι δεν είχαμε και κάποια ιδιαίτερη σχέση, πολιτική ή προσωπική. Το 1985 παρέλαβα από αυτόν το υπουργείο Οικονομίας και άλλαξα εντελώς την οικονομική πολιτική, και το 1996, όταν έγινα πρωθυπουργός, τον βρήκα υπουργό Εθνικής Αμυνας και τον αντικατέστησα. Αυτό είναι όλο. Δεν είχα κάποια πολιτική συγγένεια μαζί του, επίσης. Και δεν θυμάμαι ειλικρινά να έλαβα κάποια επιστολή από εκείνον, καταγγελτική δε».

Κατά την εφημερίδα, στην επιστολή Αρσένη απάντησε ο κ. Σημίτης με ένα ολιγόλογο γράμμα, στο οποίο ανέφερε μεταξύ ολίγων άλλων και τα εξής: «Το γράμμα αυτό (σ.σ.: του Αρσένη δηλαδή) είναι ένα γράμμα θέσεων με σκοπό τη μεταγενέστερή του χρήση». Και όντως, επιβεβαιώνεται με τα χθεσινά, απολύτως…

(Αν και εκείνη την εποχή, ο μακαρίτης «ψαχνόταν» να ηγηθεί σχήματος πασοκογενών στελεχών στις επερχόμενες, μετ’ ολίγου χρόνου, εκλογές, αλλά τελικά δεν το αποτόλμησε…)

Σχέδιο αποπροσανατολισμού

Ευκαιρίας δοθείσης, ρώτησα τον πρώην πρωθυπουργό για την πίεση που υφίσταται από μέσα ενημέρωσης της Δεξιάς και του ΣΥΡΙΖΑ «να μιλήσει» με αφορμή την προφυλάκιση του ζεύγους Παπαντωνίου. Μου απάντησε χωρίς περιστροφές: «Είναι εμφανές ότι από διάφορες πλευρές επιχειρείται να ανοίξει ένα άλλο πεδίο συζήτησης, το οποίο θα διευκολύνει την κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές μέσα σε ένα κλίμα σκανδαλολογίας και λάσπης. Τα προβλήματα της χώρας είναι τέτοια και τόσο σοβαρά που δεν επιτρέπουν αποπροσανατολισμούς και παραδοξότητες.

Τους καταλαβαίνω γιατί το κάνουν και τι σκοπούς επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν, αλλά προσωπικά δεν πρόκειται να συμμετάσχω στην προσπάθεια ούτε να συνεισφέρω απαντώντας τους. Επαναλαμβάνω: άλλα είναι τα προβλήματα της χώρας και δεν λύνονται με τη σκανδαλολογία».

Εχει άδικο, εδώ που τα λέμε; Δεν έχει, ασφαλώς. Οταν η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποπειράται να χαρίσει σε επιχειρηματικό όμιλο 650 εκατομμύρια με μία μόνο υπογραφή (υπόθεση αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος) ή οταν πιάνεται «με τη γίδα στην πλάτη» κατά την ευφυή ηπειρώτικη ρήση σε μια σειρά υποθέσεων (Θριάσιο Πεδίο, ΔΕΠΑ και Λαυρεντιάδης), το πρόβλημα είναι τι έγινε πριν από 15 ή 18 χρόνια επί πρωθυπουργίας Σημίτη; Και αν ο Γιάννος έλαβε «μίζα» 2,5 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, που δεν έχει αποδειχθεί κιόλας (εκτός και αν είσαι ο Πολάκης σε ρόλο εισαγγελέα και έχεις εκδώσει απόφαση – είσαι ένοχος!); Νομίζω ότι ο καθένας αντιλαμβάνεται το στήσιμο που γίνεται…

Σχέδιο αποπροσανατολισμού II

…και το οποίο, εξ όσων ακούω εδώ κι εκεί, αυτή την εβδομάδα θα έχει νέα συνέχεια, καθώς τα βορβορώδη υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου, σε συνεργασία με τα ισόγεια και τα ανώγεια, άναψαν το πράσινο φως για τη Novartis. Δεδομένης δε της αδυναμίας των υπηρεσιών να εντοπίσουν κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο, το οποίο θα έδενε την υπόθεση για έναν τουλάχιστον πολιτικό (έτσι ώστε να αποδειχθεί το παραμύθι το οποίο επαναλάμβαναν μήνες τώρα), αποφάσισαν να το συντηρήσουν δι’ άλλης μεθόδου: θα καλέσουν, λέει, τους δέκα πολιτικούς της αντιπολίτευσης ως…«υπόπτους», προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις επί των κατηγοριών που διατύπωσαν εις βάρος τους οι τύπου Αρτέμη Μάτσα και Δήμου Σταρένιου «κουκουλοφόροι» μάρτυρες.

Ακουγα όλο το Σαββατοκύριακο ότι τις κλήσεις θα αποστείλει σήμερα – αύριο η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς κυρία Ελένη Τουλουπάκη, αλλά δεν είχα κάποια επιπρόσθετη πληροφόρηση.

Προσέξτε, παρακαλώ, το άθλιο του εγχειρήματος: ψάχνω να βρω στοιχεία για σένα σε όλη την υφήλιο. Δυστυχώς δεν βρήκα. Επειδή λοιπόν δεν βρήκα και με κάποιον τρόπο πρέπει να το συντηρήσω αυτό, έλα να σε εξετάσω ως ύποπτο, να έχουν να γράφουν και οι εφημερίδες, να παίζουν τα ραδιόφωνα, να μεταδίδουν ζωντανά οι τηλεοράσεις.

Αλλα κόλπα, μιλάμε!