Τα δεδομένα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα στον τομέα των κινητών τηλεφώνων αλλάζει η Huawei με το παγκόσμιο λανσάρισμα των νέων κινητών, Huawei Mate 20 και Huawei Mate 20 Pro που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Λονδίνο, με τη σειρά να αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα στις αρχές Νοεμβρίου.

Η μεγάλη αλλαγή, όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της παρουσίασης με την συμμετοχή 1.500 και πλέον δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο, είναι ότι περνάμε από την εποχή του «έξυπνου» κινητού (smart phone) στο κινητό «υψηλής νοημοσύνης (Intelligent phone).

Διαφορά έξυπνου κινητού και ενός κινητού με υψηλή νοημοσύνη

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν, ένα Intelligent phone δεν αποτελεί απλά ένα εργαλείο επικοινωνίας, αλλά ένα προσωπικό «κέντρο» (ένας προσωπικός βοηθός) που μπορεί να διαχειριστεί τεράστιες ποσότητες πληροφοριών, να αξιολογεί πραγματικές καταστάσεις και εν τέλει να μαθαίνει από τις συνήθειες του κατόχου του και να λαμβάνει αποφάσεις που θα προσφέρουν καλύτερη εμπειρία χρήσης και θα κάνουν την καθημερινότητα του κατόχου του ευκολότερη.

Για παράδειγμα, ο ανθρώπινος εγκέφαλος παίρνει 35.000 υποσυνείδητες αποφάσεις καθημερινά σύμφωνα με έρευνα της Huawei, αλλά εμείς αντιλαμβανόμαστε λιγότερο από το 1% από αυτές. Η τεχνητή νοημοσύνη του κινητού μπορεί στο μέλλον να συλλέγει πληροφορίες, να τις αναλύει και να βοηθάει στην λήψη σωστών αποφάσεων χωρίς σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει το μυαλό και την βούλησή σου.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Με την χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης που ενσωματώνονται στο επεξεργαστή του νέου Huawei Mate 20 και Huawei Mate 20 Pro, το κινητό τηλέφωνο μαθαίνει μεταξύ άλλων τον τρόπο που εργάζεται, επικοινωνεί ή ψυχαγωγείται ο κάτοχος του, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης καθώς και τη δυνατότητα να μην μένει ποτέ από ενέργεια. Μπορεί επίσης να αναγνωρίσει ένα κείμενο και να το μεταφράσει αυτόματα στην γλώσσα του κατόχου έως και 500% ταχύτερα από ότι θα μπορούσε οποιοδήποτε άλλο κινητό με το ίδιο λογισμικό, ενώ οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στη λήψη φωτογραφιών είναι ιδιαίτερα μεγάλες.

Όπως επισημάνθηκε, ο νέος οκταπύρηνος επεξεργαστής Kirin980 αναμένεται να αυξήσει τις επιδόσεις της συσκευής σε επίπεδα τέτοια που θα είναι σε θέση να εκτελέσει με πρωτόγνωρη ευκολία και ταχύτητα απαιτητικές εφαρμογές και multitasking, multimedia αλλά και τη δυνατότητα εργασίας με υπολογιστικά φύλλα ή παρουσιάσεις με μεγάλη ευκολία.

Τα νέα κινητά της σειράς χαρακτηρίζονται μεταξύ άλλων από τη μεγάλη τους οθόνη, την τριπλή κάμερα (συνεργασία της Huawei με την Leica) καθώς και τη μεγάλη μπαταρία και αντίστοιχα τη μεγάλη αυτονομία της συσκευής, ενώ ο χρόνος επαναφόρτισης της συσκευής είναι ελάχιστος. Έμφαση δίνεται και στην βιομετρική ασφάλεια με τα συστήματα αναγνώρισης δαχτυλικών αποτυπωμάτων που χρησιμοποιούνται να γίνονται ακόμη πιο προηγμένα, καθώς ολοένα και περισσότερες συναλλαγές γίνονται επιγραμμικά (online), όποτε η πρόσθετη ασφάλεια αποτελεί είναι σημαντική.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, εξοπλισμένη με τον οκταπύρηνο επεξεργαστή Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) Kirin980, τον πρώτο στον κόσμο mobile επεξεργαστή στα 7nm, η σειρά HUAWEI Mate 20 Series προσφέρει πρωτόγνωρη εμπειρία τεχνητής νοημοσύνης αλλά και αποκλειστικές καινοτομίες, όπως

• τριπλή Leica κάμερα με Ultra Wide Angle φακό και κινηματογραφικές λειτουργίες βίντεο ενισχυμένες με AI

• διπλή μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας (Dual-NPU)

• αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος επάνω στην οθόνη

• λειτουργία HUAWEI Super Charge για ταχύτατη φόρτιση από 0% σε 70% σε μόλις 30 λεπτά και δυνατότητα ασύρματης φόρτισης συμβατών συσκευών (Wireless Reverse Charging) και τέλος

• περιβάλλον χρήσης EMUI 9.0 βασισμένο στο λειτουργικό Android P.