Ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο συγκέντρωσε το 46,38% των ψήφων, βάσει των προσωρινών αποτελεσμάτων με καταμετρημένο σχεδόν το 70% των έγκυρων ψηφοδελτίων μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων την Κυριακή, περνώντας με ευκολία στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης.

Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE), ο Μπολσονάρο θα αναμετρηθεί στις 28 Οκτωβρίου με τον υποψήφιο της κεντροαριστεράς Φερνάντου Αντάτζι — αντικατέστησε τον φυλακισμένο πρώην πρόεδρο Λούλα στο ψηφοδέλτιο του Κόμματος Εργαζομένων (PT) — ο οποίος καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με το 26,3% των ψήφων.

Νωρίτερα, έξιτ πολ του ινστιτούτου Ibope υπεδείκνυε ότι ο Μπολσονάρου όδευε να συγκεντρώσει το 45% των ψήφων και ο Αντάτζι το 28%.

Το μεγαλύτερο μέρος της εκλογικής βάσης του PT βρίσκεται στη βόρεια Βραζιλία, στην οποία τα αποτελέσματα συνήθως ανακοινώνονται αργότερα από ό,τι στην υπόλοιπη χώρα.

Πρώην λοχαγός

Ο Μπολσονάρο, πρώην λοχαγός του στρατού και νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας, που υποσχέθηκε να θέσει σε εφαρμογή πολιτική σκληρής καταστολής του εγκλήματος και της διαφθοράς και νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική, αύξησε το ποσοστό του την τελευταία εβδομάδα.

Ο 63χρονος ακροδεξιός πολιτικός απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη ορμή μετά την επίθεση που δέχθηκε με μαχαίρι σε προεκλογική συγκέντρωση πριν από ένα μήνα, η οποία τον εμπόδισε να συνεχίσει την εκστρατεία του.

Με μηνύματά του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης καλούσε τους Βραζιλιάνους να τον υποστηρίξουν ώστε να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο.

Ο Αντάτζι, πρώην υπουργός Παιδείας και πρώην δήμαρχος στο Σάο Πάολο, αντικατέστησε πριν από ένα μήνα τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος εκτίνει ποινή κάθειρξης 12 ετών κι ενός μήνα μετά την καταδίκη του για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατηγορίες που ο ίδιος αρνείται.

Ηγήθηκε του κύματος οργής

Ο Μπολσονάρο ηγήθηκε του κύματος της οργής ενάντια στο πολιτικό κατεστημένο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διαφθοράς στον κόσμο αλλά και τη ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας στη Βραζιλία — το κράτος όπου διαπράττονται οι περισσότερες ανθρωποκτονίες στην υφήλιο.

Στις πιο πολωμένες εκλογές στη Βραζιλία μετά το τέλος της στρατιωτικής χούντας το 1985, ο Μπολσονάρο υποστηρίχθηκε από ομάδα απόστρατων στρατηγών, οι οποίοι κατηγορούν το PT για τη διαφθορά, την εγκληματικότητα και την ύφεση της οικονομίας και δεν διστάζουν να τάσσονται υπέρ της επέμβασης του στρατού στα πολιτικά πράγματα εάν η πολιτικο-οικονομική κρίση και η διαφθορά συνεχιστούν.