Μια αξέχαστη γεύση για όσους έχουν επισκεφθεί τα Χανιά, με βάση την παραδοσιακή συνταγή των καλιτσουνιών, που αξίζει να δοκιμάσετε είτε σκέτα με τυρί, είτε με χόρτα, σπανάκι, κρεμμύδι.

Υλικά

Για τη ζύμη

1 κούπα χλιαρό νερό

3 κουταλιές σούπας ρακή (ή τσικουδιά)

3 κ. σ. ελαιόλαδο

αλάτι

500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

προαιρετικά, 1 κουταλιά προζύμι ή ένα κουταλάκι νωπή μαγιά ή ½ κουταλάκι ξηρή μαγιά

Για τη γέμιση

600 γρ. γλυκιά μυζήθρα (ανθότυρο)

200 γρ. Χανιώτικο τυρί μαλάκα (τυρομάλαμα)

αλάτι

1 αβγό

Για την επικάλυψη

1 αβγό

σουσάμι αποφλοιωμένο

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τη ζύμη, ανακατεύοντας σε μπολ τα υγρά υλικά και προσθέτοντας το αλεύρι, ώστε να γίνει σκληρή και ζυμώνουμε αρκετά για να αποκτήσει ελαστικότητα. Σε άλλο μπολ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Αφού λιώσουμε με πιρούνι το νωπό ανθότυρο και προσθέσουμε τη μαλάκα τριμμένη στον τρίφτη (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μίξη ανθότυρου και ξινομυζήθρας), αλατίζουμε, δοκιμάζουμε πριν προσθέσουμε το αβγό και ανακατεύουμε να γίνει σαν κρέμα. Ανοίγουμε λεπτό φύλλο με τον πλάστη και κόβουμε δίσκους με το πιατάκι του καφέ. Στο κέντρο κάθε δίσκου βάζουμε μια κουταλιά των τυριών. Σκεπάζουμε διπλώνοντας πάνω από τη μυζήθρα το φύλλο, αντιδιαμετρικά, σχηματίζοντας τα χαρακτηριστικά «αυτάκια» των χανιώτικων καλιτσουνιών ή διπλώνουμε ώστε να σχηματίσουν μισοφέγγαρο ή δαχτυλάκια. Τα αραδιάζουμε σε ταψί, τα αλείφουμε στα σημεία της ένωσης με το άλλο αβγό που έχουμε χτυπήσει, και προσθέτουμε το σουσάμι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, στη μεσαία σχάρα, για 25-30 λεπτά. Μπορείτε και να τα τηγανίσετε. Στη γέμιση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και χόρτα ή κρεμμύδια ή σπανάκι κ.ο.κ. μειώνοντας τη δόση των τυριών. Συνοδέψτε με ένα καλό μέλι της αρεσκείας σας.