Ο μικρός σας ξεπετάχτηκε και θα πάει εφέτος για πρώτη χρονιά στον παιδικό σταθμό, κάτι που σας αγχώνει πολύ; Υπάρχουν κάποιες οδηγίες που μπορείτε να ακολουθήσετε ώστε και γονείς και παιδί, να κάνετε αβρόχοις ποσί αυτό το μεγάλο βήμα.

Για αρχή εσείς πρέπει να προετοιμαστείτε ψυχολογικά, ώστε να μπορέσετε να προετοιμάσετε κατάλληλα και το παιδί σας, καθώς, αν αισθανθεί ότι και ο γονιός ζορίζεται, θα νιώσει ακόμη πιο άσχημα. Να θυμάστε ότι το παιδί στο παιδικό σταθμό θα κοινωνικοποιηθεί και άλλο και θα καλλιεργήσει ικανότητες και δεξιότητες για τη μετέπειτα ζωή του ενώ θα ενισχυθεί η αυτονομία και η ανεξαρτησία του.

Οσο για την αυξημένη νοσηρότητα στους παιδικούς σταθμούς, να θυμάστε ότι σε αυτή την ηλικία ωριμάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού. Τα παιδιά και θα κολλήσουν κάποια ίωση από κάποιο συνομίληκό τους, και θα μείνουν σπίτι μέχρι να αναρρώσουν. Εφόσον οι γονείς ακολουθούν το πρόγραμμα των εμβολιασμών, δεν πρέπει να ανησυχούν.

Φυσικά πριν πάτε το παιδί στον παιδικό πρώτη φορά καλό είναι να τον έχετε επισκεφτεί ώστε να τον αξιολογήσετε και να ενημερωθείτε για όλα όσα προσφέρει.

Παράλληλα εξηγείστε στο παιδί ότι μπορεί εσείς να μην είστε στον παιδικό σταθμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι μόνο του, θα έχει παρέα τη δασκάλα και άλλα παιδιά και ότι κι άλλοι γονείς αποχαιρετούν τα παιδιά τους το πρωί.

Φροντίστε ώστε το παιδί να εξοικειωθεί με το πρωινό ξύπνημα.

Επισκεφτείτε τον παιδικό σταθμό μαζί με το παιδί ώστε να του δείξετε που παίζουν, που τρώνε και που ξεκουράζονται τα παιδιά.

Αναπτύξτε μια ρουτίνα αποχαιρετισμού πχ «ένα φιλί».Τέλος, όταν πηγαίνετε να το πάρετε από τον παιδικό σταθμό, μην ξεχνάτε να του λέτε πόσο περήφανοι είστε γι’αυτόν, πριν το βομβαρδίσετε με ερωτήσεις για όσα έμαθε και το πώς πέρασε.