Οι έγκυες γυναίκες που καταναλώνουν πολλά ψάρια αποφεύγουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο EBioMedicine.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ καθώς παρατήρησε ότι οι γυναίκες που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων από ψάρια στον οργανισμό τους κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο της κύησης είχαν 10πλάσιες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα, συγκριτικά με γυναίκες που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία γεννήσεων από τη Δανία, για την περίοδο 1999-2002, στα οποία περιλαμβάνονταν πάνω από 100.000 κυήσεις. Από τη μεγάλη αυτή βάση δεδομένων, οι επιστήμονες αναζήτησαν τις γυναίκες που κυοφορούσαν για πρώτη φορά ένα έμβρυο. Εξαίρεσαν εκείνες με προϋπάρχοντα προβλήματα υγεία ή παθήσεις της κύησης που μπορεί να αύξαναν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι 376 γυναίκες γέννησαν πριν την 34η εβδομάδα κυοφορίας και τις συνέκριναν με 348 εγκύους που δεν γέννησαν πρόωρα. Όλες είχαν δώσει δείγματα αίματος κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο της κύησης. Έτσι οι ερευνητές μέτρησαν τα λιπαρά οξέα, ειδικά τα EPA και DHA στο αίμα των εγκύων.

Τα EPA και DHA κυρίως εμπεριέχονται στα ψάρια και τα θαλασσινά, ειδικά στον σολομό, τον τόνο, τη σαρδέλα, το σκουμπρί και τη ρέγκα. Επίσης, τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα εμπεριέχονται σε ξηρούς καρπούς και δημητριακά, φυτικά έλαια και τροφές που έχουν υποστεί εμπλουτισμό, όπως ο χυμός φρούτων και συγκεκριμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Βάσει των ποσοτήτων των λιπαρών οξέων στο αίμα τους, οι γυναίκες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες. Εκείνες με τα χαμηλότερα επίπεδα είχαν 10πλάσιο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, συγκριτικά με εκείνες που είχαν τα υψηλότερα.

Οι ερευνητές προς το παρόν δεν μπορούν να εξηγήσουν πως τα λιπαρά οξέα από τα ψάρια προλαμβάνουν τον πρόωρο τοκετό, αλλά υποθέτουν ότι μπορεί να μειώνουν τη φλεγμονή, η οποία είναι γνωστή αιτία πρόωρου τοκετού.