Να μεταθέσει τις ευθύνες για το κλείσιμο του αιγιαλού σε ιδιώτες (ορισμένοι εκ των οποίων πιθανώς να έχασαν τη ζωή τους από τις φλόγες που έκαψαν την περιοχή) επιχειρεί ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης…

Ο υπουργός Υποδομών, ασπαζόμενος την επίσημη κυβερνητική γραμμή «πως για όλα τα κακά αυτού του τόπου φταίνε πάντα οι άλλοι…» και κινούμενος στην ίδια γραμμή με τον Πάνο Καμμένο, έδωσε χθες εντολή –την οποία διέρρευσε μέσω συνεργατών –σε μηχανικούς του υπουργείου να πάνε στις Πολεοδομίες και να ελέγξουν όλες τις άδειες σε κτίσματα που βρίσκονται σε απόσταση 100 μέτρων από τον αιγιαλό και τις παραλίες. Η εντολή αφορά την περιοχή με επίκεντρο το Μάτι.

Συμπέρασμα; Κάνει μια κίνηση εντυπωσιασμού, που… παραπέμπει σε «κάθαρση» από το βρώμικο παρελθόν και βγαίνει καθαρός χωρίς καμία πολιτική ευθύνη για ό,τι κακό συνέβη. Είναι βλέπετε και οι εκλογές –όποτε γίνουν -, οπότε είναι πιθανό και ένα «πατατράκ»…

Και εύλογα προκύπτουν τα ερωτήματα: Μέχρι την καταστροφή όλα ήταν εντάξει; Γιατί δεν έδωσε την εντολή πριν; Δεν γνώριζε για το πρόβλημα;

Πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα χαρακτηρίζουν την κίνηση του υπουργού Υποδομών που έκανε χθες αυτοψία στα καμένα «κίνηση προσωπικής προβολής», αφού, τυπικά τουλάχιστον, οι Πολεοδομίες ανήκουν στους δήμους, οι οποίοι είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ οι εγκύκλιοι βγαίνουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Επιπλέον, τα 100 μέτρα είναι κάτι το γενικό, αφού, ανάλογα με την περίπτωση, η προβλεπόμενη απόσταση διαφέρει. Αλλά και η πολιτεία, που υποτίθεται ότι έχει συνέχεια, είναι σαν να βάζει το κεφάλι στην άμμο για να κρύψει τις δικές τις διαχρονικές ευθύνες.

Κανείς αρμόδιος δεν έχει δώσει, μέχρις στιγμής, απάντηση για πόσα πολεοδομικά σχέδια εκκρεμούν εδώ και χρόνια οι εγκρίσεις… Αν είχαν εγκριθεί θα υπήρχαν δρόμοι και άλλες υποδομές και πιθανώς η καταστροφή να ήταν μικρότερη.

Οι ζημιές. Στο μεταξύ, οι αυτοψίες που έγιναν έως την Τετάρτη έδειξαν πως 1.218 κτίρια (ποσοστό 48,93%) είναι μη κατοικήσιμα. Από τα 2.489 κτίρια που ελέγχθηκαν τα 1.271 (ποσοστό 51,07%) κρίθηκαν κατοικήσιμα.

Εως τώρα έχουν διενεργηθεί συνολικά 2.489 αυτοψίες από 340 μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών. Επίσης με συνεργασία του υπουργείου με την Περιφέρεια Αττικής μεταφέρθηκαν (έως την Τετάρτη) 305 καμένα αυτοκίνητα προκειμένου να ελευθερωθούν οι κλεισμένοι δρόμοι στο Μάτι.

Δωρεάν μελέτες. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται με ειδική ρύθμιση το υπουργείο Υποδομών να αναλάβει τη δωρεάν εκπόνηση των μελετών για την αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, με ειδικές διατάξεις θα δοθούν επιδοτήσεις και για τους περιβάλλοντες χώρους κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές.