Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λαμίας είναι από τους αρχαιότερους στην Ελλάδα, αφού ιδρύθηκε το έτος 1897. Κωδικοποιώντας τα προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία και την απονομή της Δικαιοσύνης στην περιοχή μας, έχω να σας παραθέσω τα κάτωθι:

1. Η μείωση των θέσεων των: α) αντεισαγγελέων Εφετών κατά μία (από δύο που ήταν μέχρι και το έτος 2013) και β) των αντεισαγγελέων Πρωτοδικών κατά δύο (από τέσσερις που ήταν μέχρι το έτος 2013). Είναι απαραίτητο να επανέλθει η πρότερη κατάσταση σε αριθμό, δεδομένου ότι το Εφετείο Λαμίας είναι η μόνη έδρα εφετείου στην Ελλάδα στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται τρεις φυλακές (Δομοκού, Μαλανδρίνου και Αμφισσας).

2. Η έλλειψη σε δικαστικούς υπαλλήλους στο Πρωτοδικείο Λαμίας –ενδεικτικά, ενώ οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις είναι 26, υπηρετούν 18. Αντίστοιχη κατάσταση υπάρχει και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας, αφού από τις προβλεπόμενες θέσεις 20 υπαλλήλων υπηρετούν 11.

3. Το υπάρχον παλαιό διατηρητέο κτίριο των δικαστηρίων στο κέντρο της πόλης χρήζει άμεσης επισκευής, ώστε να παύσει να υφίσταται η απαράδεκτη κατάσταση να υπάρχουν –από δεκαετίας και πλέον –σκαλωσιές γύρω από το κτίριο, με επιβάρυνση χιλιάδων ευρώ ετησίως λόγω της μισθώσεως αυτών (τοποθετήθηκαν, όχι για την επισκευή του, αλλά για την προφύλαξη των πολιτών από την επικινδυνότητα του κτιρίου, αφού είχε ήδη πληγεί σε σημαντικό βαθμό στους σεισμούς στις αρχές της δεκαετίας του 1980!).

4. Το υπό ανέγερση Δικαστικό Μέγαρο παραμένει όνειρο. Από δεκαετίες το Δικηγορικό Σώμα της Φθιώτιδας, το οποίο σήμερα έχω την τιμή να εκπροσωπώ, είχε βάλει ως αυτονόητο πρώτο στόχο του να κατασκευαστεί –λόγω της παλαιότητας (έτος κατασκευής 1903, δωρεά Ανδρέα Συγγρού) και της κακής κατάστασης του υπάρχοντος Δικαστικού Μεγάρου και εξ αυτής της αιτίας της επικινδυνότητας –νέο Δικαστικό Μέγαρο στην πόλη της Λαμίας, έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Εφετείου Λαμίας (με τέσσερις περιφέρειες πρωτοδικείων και τρία σωφρονιστικά ιδρύματα). Μετά τα εγκαίνια θεμελίωσής του, το 2006,ξεκίνησαν οι εργασίες απομάκρυνσης αρχαίων που βρέθηκαν από τις εκσκαφές, με τελική κατάληξη, λόγω ελλείψεως κονδυλίων, να σταματήσουν όλες οι εργασίες τον Δεκέμβριο του 2009.

Η ανάγκη μάλιστα επανέναρξης και συνέχισης των εργασιών στο νέο Δικαστικό Μέγαρο επιτείνεται και από την κάκιστη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το υπάρχον (παλαιό) Δικαστικό Μέγαρο στο κέντρο της πόλεως, που πέραν του γεγονότος ότι δεν μπορεί να στεγάσει τις υπάρχουσες ανάγκες, οι οποίες άλλαξαν, όπως είναι φυσικό, από της ανεγέρσεώς του το έτος 1903, το ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει μισθώματα για τη στέγαση των α) Διοικητικού Πρωτοδικείου, β) Εφετείου Λαμίας, γ) Αρχείου του Πρωτοδικείου, και τη μίσθωση σκαλωσιών που περιβάλλουν το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο –κατά πληροφορίες, ποσά πάνω από 100.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή από τα εγκαίνια της θεμελιώσεως του νέου Δικαστικού Μεγάρου μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί σε μισθώματα από το ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον 1.200.000 ευρώ.