Στο μέτωπο της συμφωνίας των Πρεσπών φαίνεται πως η επικύρωση μέσω του δημοψηφίσματος έχει περισσότερες δυσκολίες από όσες περίμενε ο Ζόραν Ζάεφ. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΠΓΔΜ, φαίνεται πως η πλειοψηφία των Σκοπιανών στέκεται αρνητικά στη συμφωνία για το νέο όνομα –παρ’ ότι ένα σημαντικό ποσοστό στηρίζει τη δυτική πορεία της χώρας και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Την ίδια ώρα, ο ίδιος ανασκεύαζε τα σενάρια για ανάμειξη ελλήνων επιχειρηματιών στη μάχη επιρροής κατά της συμφωνίας στη χώρα του.

Εν τω μεταξύ στην Αθήνα, το υπουργείο Εξωτερικών με την ημερίδα που διοργάνωσε χθες είχε σκοπό να ενημερώσει για τις νομικές πτυχές της συμφωνίας των Πρεσπών –στα πάνελ συμμετείχαν, ενδεικτικά των προθέσεων, και επιστήμονες που είχαν σχολιάσει αρνητικά επιμέρους σημεία της συμφωνίας. Η βραδιά όμως έληξε θυμίζοντας περισσότερο πολιτική εκδήλωση, με τον Νίκο Κοτζιά να κάνει λόγο για δύο πυλώνες πολιτικής: τον αντιπολιτευτικό, που βασίζεται στην αναπαραγωγή προβλημάτων, και τον κυβερνητικό, που επιδιώκει να βρίσκει λύσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στο βήμα για σχεδόν μια ώρα, υπερασπιζόμενος τη συμφωνία των Πρεσπών και απαντώντας στις αντιρρήσεις που είχαν ακουστεί νωρίτερα μέσα στη μέρα. Χρησιμοποίησε ως όχημα το άρθρο 7 της συμφωνίας, το οποίο ξεκαθαρίζει τις σλαβικές ρίζες των κατοίκων της γείτονος χώρας. Οι επιστήμονες που συμμετείχαν ασχολήθηκαν με το ιστορικό και νομικό υπόβαθρο της συμφωνίας των Πρεσπών και την πρακτική εφαρμογή των κεντρικών σημείων της, το νέο όνομα της ΠΓΔΜ και τη χρήση του erga omnes, αλλά και τα ζητήματα της ιθαγένειας και της γλώσσας.

Οι αντιδράσεις. Στα τελευταία εμπίπτουν και οι περισσότερες αντιδράσεις, όπως έγινε φανερό και από όσους συμμετείχαν στη συζήτηση. Ο Aγγελος Συρίγος, για παράδειγμα, μίλησε για τη βασική υποχώρηση που έκανε η ελληνική πλευρά περνώντας από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών επί Κωνσταντίνου Καραμανλή και την μη παραδοχή του όρου Μακεδονία στη σύνθετη ονομασία. Τόνισε ότι αυτή κατά τη γνώμη του «είναι η μόνη υποχώρηση που έπρεπε να γίνει», σχολιάζοντας παράλληλα για τα σημεία της συμφωνίας, όπως η εθνικότητα, η γλώσσα και το χρονικό σημείο πρόσκλησης στο ΝΑΤΟ ότι αποτελούν επιπλέον υποχωρήσεις. «Μήπως χάσανε τα Σκόπια σε πόλεμο και μπορούσαμε να τους επιβάλουμε όρους;», αναρωτήθηκε με την σειρά του ο υπουργός Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για έναν «έντιμο συμβιβασμό ανάμεσα σε δύο κράτη».

Νωρίτερα, ο Κοτζιάς είχε αποχωρήσει από την ημερίδα για την έκτακτη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Επιστρέφοντας, αντί να καταφερθεί, όπως αναμενόταν, και εναντίον της ρωσικής πλευράς, έκανε αναφορά μόνο στον τουρκικό παράγοντα στην περιοχή –σημειωτέον, παρουσία στην ημερίδα του αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ –τονίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να επιδιώκει καλές σχέσεις με τους γείτονές της, με το βλέμμα στραμμένο σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι.

Κόντρα με Ζουράρι. Παρά τον πολιτικό τόνο που έδωσε ο ίδιος ο υπουργός, πριν αρχίσει την ομιλία του είχε λεκτική αντιπαράθεση και με τον Κώστα Ζουράρι. «Εχουμε πάθει σμίκρυνση κεφαλής», ανέφερε ο Ζουράρις, απευθυνόμενος στον Κοτζιά. «Εμάς τους Μακεδόνες μας ακρωτηριάσατε στο καθ’ ολοκληρίαν. Ακρωτηριάσατε το όνομά μας που είναι τμήμα της ταυτότητάς μας» σχολίασε, κάνοντας λόγο για ένα «στραβό όνομα», το οποίο «προκαλεί δυστυχίες». «Δεν είναι Βουλή εδώ», ανταπάντησε ο Κοτζιάς, με την αντιπαράθεση να μην παίρνει παραπάνω έκταση.