«Αυτή τη φορά ο Τραμπ ξεπέρασε τα όρια! Τελείωσε! Πάει! Ξόφλησε! Πόσο πολλές φορές θυμάμαι αυτό το ρεφρέν, από εκείνο το σχόλιο για τους μεξικανούς «βιαστές» ακόμα, πριν από τρία και πλέον χρόνια, που τοποθέτησε τον Τραμπ δεξιότερα όλων των Ρεπουμπλικανών αντιπάλων του, λανσάροντας έτσι την προεκλογική του εκστρατεία; Και εντούτοις, δεν έχει ξοφλήσει».

Με αυτόν τον φορτισμένο τρόπο ξεκινούσε χθες το άρθρο του στους «New York Times» ο Ρότζερ Κόεν. Και πιθανώς να μην είχε προλάβει ακόμα να διαβάσει τα νέα tweets του αμερικανού προέδρου, με τα οποία κατηγορούσε όσους τον επικρίνουν για την εμφάνισή του στο Ελσίνκι ότι πάσχουν από Σύνδρομο Τρέλας Τραμπ –σύμφωνα με το Urban Dictionary, το Trump Derangement Syndrome ή TDS είναι μια ψυχική πάθηση που κάνει έναν άνθρωπο να οδηγείται στην τρέλα λόγω της αντιπάθειάς του για τον Τραμπ. Σίγουρα πάντως δεν είχε μάθει τι απάντησε ο αμερικανός πρόεδρος όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει πως η Ρωσία εξακολουθεί να έχει στο στόχαστρο τις ΗΠΑ. «Οχι» αποφάνθηκε –και ας δηλώνουν βέβαιες οι υπηρεσίες πληροφοριών του πως η Μόσχα εξακολουθεί να αναμειγνύεται στις αμερικανικές δημοκρατικές διαδικασίες.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να διορθώσει τη (νέα) ζημιά δηλώνοντας πως ο Τραμπ είχε πει «όχι» στις ερωτήσεις γενικότερα και στην πραγματικότητα, πιστεύει ότι η ρωσική απειλή είναι ακόμα εν ισχύ και ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επικεντρωθούν στη διασφάλιση της ακεραιότητας των εκλογών τους. Η υπόθεση θυμίζει ιλαροτραγωδία.

Πρώτα, τη Δευτέρα, ο Τραμπ δήλωσε στο Ελσίνκι, έχοντας στο πλάι του τον Βλαντίμιρ Πούτιν, πως «δεν βλέπει τον λόγο γιατί να αναμείχθηκε» η Ρωσία στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, «αδειάζοντας» τις μυστικές του υπηρεσίες. Κι έπειτα, την Τρίτη, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε και τις κατηγορίες που δέχθηκε ακόμα και για προδοσία, είπε πως δεν ήθελε να πει αυτό, ήθελε να πει πως «δεν βλέπει τον λόγο γιατί να μην αναμείχθηκε» η Ρωσία, πως εμπιστεύεται και στηρίζει τις αμερικανικές υπηρεσίες και αποδέχεται το συμπέρασμά τους ότι υπήρξε ρωσική ανάμειξη, αν και «θα μπορούσαν να είναι και άλλοι», αλλά σε κάθε περίπτωση η ανάμειξη αυτή δεν είχε «καμία επίπτωση» στο εκλογικό αποτέλεσμα. «Κάποια άτομα ΜΙΣΟΥΝ το γεγονός ότι τα πήγα καλά με τον πρόεδρο Πούτιν. Θα προτιμούσαν να πάμε σε πόλεμο, παρά αυτό. Ονομάζεται Trump Derangement Syndrom!» διακήρυξε χθες στο Twitter, σε ένα από τα πολλά μηνύματά του.

Σε ένα άλλο έγραψε πως «τόσο πολλοί άνθρωποι στις υψηλότερες βαθμίδες της intelligence λάτρεψαν τη συνέντευξη Τύπου μου στο Ελσίνκι» –αφήνοντας τους πάντες να αναρωτιούνται αν εννοούσε τις υψηλότερες βαθμίδες της ευφυΐας ή τις υψηλότερες βαθμίδες των υπηρεσιών πληροφοριών. Το δεύτερο βέβαια είναι (ακόμα πιο) δύσκολο, δεδομένου του ότι ο ίδιος ο Νταν Κόατς, ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, πήρε σαφέστατες αποστάσεις από τα όσα είπε ο αμερικανός πρόεδρος στη Φινλανδία. «Ο Πούτιν και εγώ συζητήσαμε πολλά σημαντικά ζητήματα. Τα πήγαμε καλά, κάτι που πραγματικά ενόχλησε πολλούς haters [αυτοί που έχουν το μίσος στο αίμα τους] που ήθελαν να δουν έναν αγώνα μποξ. Θα έρθουν σπουδαία αποτελέσματα!».

«Και εντούτοις, ο Τραμπ δεν έχει ξοφλήσει» επαναλάμβανε ανά παράγραφο στη στήλη του ο Ρότζερ Κόεν. «Και αυτό οφείλεται, πάνω από όλα, στη διαφθορά και στον εξευτελισμό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που έχει μετατραπεί σε κόμμα Τραμπ… Ναι, κάποιοι Ρεπουμπλικανοί ήγειραν πράγματι τη φωνή τους ώστε να καταγγείλουν την αλληλεπίδραση του Τραμπ με τον Πούτιν ή τουλάχιστον να εκφράσουν πίστη στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Αλλά αυτά είναι απλά λόγια –υπερβολικά λίγα, υπερβολικά αργά. Είναι συνένοχοι στη συνέργεια του Τραμπ με τη Ρωσία, στο δουλοπρεπές, πιθανώς εγκληματικό του φλερτ.

Ο πρόεδρος δεν έχει τελειώσει» επανέλαβε, χωρίς να κρύβει την απόγνωσή του, ο αμερικανός αρθρογράφος, σε ένα άρθρο με τον δυσοίωνο τίτλο «Ο δρόμος του Τραμπ προς έναν αμερικανικό στρατιωτικό νόμο».

Ο θρίαμβος και το επιτυχημένο τετ α τετ

Συνεχίζοντας το τρολάρισμα, ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε χθες την πρόσφατη νατοϊκή Σύνοδο των Βρυξελλών «έναν αναγνωρισμένο θρίαμβο», προσθέτοντας πως το τετ α τετ του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν «μπορεί να αποδειχθεί, μακροπρόθεσμα, μία ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. Πολλά θετικά πράγματα θα βγουν από αυτήν τη συνάντηση» διαβεβαίωσε. Σε άλλο tweet υποστήριξε πως εξασφάλισε υπόσχεση του ρώσου προέδρου να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση με τη Βόρεια Κορέα –χωρίς να αποκαλύψει τον τρόπο.