Σε στενό κλοιό εξακολουθεί να βρίσκεται η Τουρκία από τις αγορές, καθώς όπως όλα δείχνουν ο Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται διατεθειμένος να αλλάξει τη ρητορική του για την οικονομία και ζητά χαμηλότερα επιτόκια παρά τον υψηλό πληθωρισμό. Το νόμισμα της χώρας κατέγραψε νέα βουτιά και υποχώρησε σε νέα επίπεδα – ρεκόρ, με την ισοτιμία του δολαρίου να φτάνει έως τις 4,9743 λίρες Τουρκίας πριν να ανακάμψει στις 4,82. Τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών και διαμορφώθηκαν στο 18,85%, ενώ συνεχίστηκαν οι πολύ έντονες διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο και ιδιαίτερα στις τραπεζικές μετοχές. Η ανάκαμψη της λίρας από τα ιστορικά χαμηλά αποδίδεται σε πωλήσεις συναλλάγματος ύψους 700 εκατ. δολαρίων στις οποίες προχώρησαν χθες εγχώριοι μικροεπενδυτές, σύμφωνα με στέλεχος εταιρείας συναλλαγών από την Κωνσταντινούπολη που μίλησε στο Bloomberg υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Η λίρα έχει υποχωρήσει φέτος πάνω από 20% έναντι του δολαρίου εκτοξεύοντας τον πληθωρισμό στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών, αφού έχει φτάσει κοντά στο 15%. Για να αντιμετωπιστεί η πρόκληση αυτή, κανονικά η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων. Ομως ο Ερντογάν σε νέες δηλώσεις του στην εφημερίδα «Χουριέτ» έκανε λόγο για αναμενόμενη πτώση των επιτοκίων της τουρκικής λίρας με στόχο να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη και να πάρουν ανάσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν δανειστεί σε ξένο νόμισμα και κυρίως σε δολάρια.

Οι δηλώσεις αυτές σε συνδυασμό με την αλλαγή της νομοθεσίας ώστε η Αγκυρα να παρεμβαίνει ευκολότερα στις τοποθετήσεις των επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας ερμηνεύθηκαν από τις αγορές ως ένδειξη ότι μπορεί να μη ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και του συνεχώς αυξανόμενου ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Επίσης χθες το απόγευμα ο νέος τσάρος της οικονομίας της Τουρκία και γαμπρός του Ερντογάν Μπεράτ Αλμπαϊράκ έκανε νέες επιθετικές δηλώσεις χαρακτηρίζοντας μη αποδεκτούς τους χαρακτηρισμούς περί μη ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Νωρίτερα ο οίκος αξιολογήσεων Moody’s είχε αναφερθεί στις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί στις αγορές για τη νομισματική πολιτική της Τουρκίας. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Τουρκίας υποσχέθηκε ότι η κεντρική τράπεζα θα είναι περισσότερο αποτελεσματική από ποτέ. Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των μελών της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας αναμένεται στις 24 Ιουλίου. Η Τουρκία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην ισοτιμία της λίρας, επειδή η χώρα έχει μεγάλες ανάγκες χρηματοδότησης σε ξένο νόμισμα. Μεγάλο μέρος επιχειρήσεων και αρκετά νοικοκυριά έχουν λάβει δάνεια σε συνάλλαγμα και ιδιαίτερα σε δολάρια, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι πολύ δύσκολη η αποπληρωμή τους.