Με τις αστυνομικές δυνάμεις της χώρας να βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, το Βέλγιο ετοιμάζεται να υποδεχτεί πάνω από 100 αρχηγούς κρατών, πρωθυπουργούς και υπουργούς, οι οποίοι θα συμμετάσχουν από αύριο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ενώ σήμερα το βράδυ είναι βέβαιο πως όλες οι πλατείες της χώρας θα κατακλυστούν από εκατοντάδες χιλιάδες Βέλγους που, μεθυσμένοι από τις επιτυχίες της εθνικής ομάδας τους στο Μουντιάλ, ελπίζουν πως θα γιορτάσουν την πρόκριση στον τελικό, και μάλιστα κόντρα στη γειτονική Γαλλία.

Το γεγονός ότι την Τετάρτη το πρωί οι βελγικές εφημερίδες εκ του ασφαλούς δεν θα έχουν για πρώτο θέμα το ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στις Βρυξέλλες δεν υποβαθμίζει βεβαίως τη σημασία της νατοϊκής Συνόδου που πραγματοποιείται σε ένα περιβάλλον εντεινόμενης διεθνούς αστάθειας. Τα μάτια και τα αφτιά όλων είναι στραμμένα στον πρόεδρο των ΗΠΑ. Μόνο που στην περίπτωση του Τραμπ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα πει και πώς θα το πει.

ΤΙ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΤΡΑΜΠ. Ως προς την Ευρώπη, πάντως, είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη τη Γερμανία, να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, στο 2% του ΑΕΠ τους, ανταποκρινόμενες στις επιταγές της Ατλαντικής Συμμαχίας. Στην αντίθετη περίπτωση ο Ντόναλντ Τραμπ θα αφήσει μεταξύ άλλων να πλανάται το ερώτημα αν και κατά πόσο εξακολουθούν να δεσμεύονται οι ΗΠΑ από το άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ περί συνδρομής όλων των κρατών της Συμμαχίας σε κράτος – μέλος της που δέχεται επίθεση από τρίτη χώρα. Ανοικτό είναι επίσης το ενδεχόμενο, ενόψει της συνάντησής του στις 16 Ιουλίου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, να θελήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ να προχωρήσει προς κάποια διπλωματικά ανοίγματα προς τη Ρωσία που θα φέρουν σε δύσκολη θέση ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

ΝΑΤΟ, ΕΕ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΑ. Από την άλλη, στο επίπεδο της ΕΕ εντείνονται οι πρωτοβουλίες για την οικοδόμηση μιας κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, όπου το ζήτημα των σχέσεων και της διαπλοκής της με το ΝΑΤΟ είναι θεμελιώδους σημασίας. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως ύστερα από πολλές διενέξεις έχει επιτευχθεί μια πρώτη συμφωνία επί του θέματος ανάμεσα στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, με τη σύμφωνη γνώμη και της Αγκυρας, η οποία επί σειρά ετών δημιουργούσε προβλήματα στη συνεργασία των δύο οργανισμών, μη αποδεχόμενη τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλωστε συμφώνησε η Αγκυρα, έστω και μετά πολλών βασάνων, στη συνέχεια των περιπολιών του ΝΑΤΟ για το Προσφυγικό στη Μεσόγειο.

Ο επανεκλεγείς Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσέρχεται στη Σύνοδο ελπίζοντας ότι μετά και την παράδοση των πρώτων πολεμικών αεροσκαφών F-35 οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Αγκυρα μπορούν να βελτιωθούν, παρά τη συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S 400 που δεν είναι συμβατό με τα νατοϊκά συστήματα. Η Τουρκία επικεντρώνει ωστόσο την προσοχή της στο ζήτημα της έκδοσης του πρώην ιμάμη Γκιουλέν και επιδιώκει να υπάρξει στο μεθαυριανό τελικό ανακοινωθέν της Συμμαχίας κάποια αναφορά περί αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας, στην οποία ο Ερντογάν εντάσσει και το κίνημα Γκιουλέν.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ. Στο περιθώριο της Συνόδου, εξάλλου, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα του παραδώσει την πρόσκληση για την έναρξη των διαβουλεύσεων προσχώρησης της χώρας του στη Συμμαχία, υπό τον όρο, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, της ολοκλήρωσης της πρόσφατης συμφωνίας με την Ελλάδα.

ΤΣΙΠΡΑΣ-ΡΑΜΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ. Συνάντηση με τον αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα αναμένεται να έχει σήμερα το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας στο Λονδίνο. Οι δύο ηγέτες συμμετέχουν στη «διαδικασία του Βερολίνου» (πρωτοβουλία της γερμανικής κυβέρνησης με στόχο την ένταξη στην ΕΕ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων), η οποία είναι σύνοδος κορυφής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Στη συνάντηση των δύο αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης όλα τα σοβαρά διμερή ζητήματα, με κυριότερο την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), και άλλα ζητήματα, όπως η άρση του εμπολέμου μεταξύ Αθήνας και Τιράνων, αλλά και εκπαιδευτικά ζητήματα με επίδραση στις διμερείς σχέσεις, όπως οι αλλαγές στα σχολικά βιβλία. Τα όσα αποφασιστούν αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο Νίκος Κοτζιάς έχει εκφράσει τη φιλοδοξία να λύσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα με την Αλβανία πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές του. Κάποιοι πάντως –εντός του ΣΥΡΙΖΑ –οι οποίοι καταγράφουν το πολιτικό κόστος που έχει για την κυβέρνηση η συμφωνία των Πρεσπών εκτιμούν ότι η κυβέρνηση «έχει βγάλει το πόδι από το γκάζι» στην αναζήτηση διμερούς συμφωνίας με τα Τίρανα.