Στηρίξτε τους νέους αγρότες, διαμηνύει ο επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν προς την ελληνική κυβέρνηση με τη βοήθεια της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), που προβλέπει ότι τουλάχιστον το 2% του προϋπολογισμού των άμεσων πληρωμών θα κατευθυνθεί προς την υποστήριξη νέων γεωργών. Παράλληλα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ σημειώνει ότι οι έλληνες αγρότες μπορεί να επωφεληθούν από τη δικαιότερη κατανομή των άμεσων πληρωμών με τη νέα πρόταση της Κομισιόν για την ΚΑΠ 2021-2027 και προειδοποιεί ότι η μεγαλύτερη ευελιξία που θα δοθεί προς τα κράτη-μέλη δεν σημαίνει «λευκή επιταγή», καθώς και στην περίπτωση της ΚΑΠ προβλέπονται δεσμεύσεις μέσω «ενισχυμένων όρων» και ετήσιες αξιολογήσεις.

«Μια δικαιότερη κατανομή των πληρωμών προς τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις ήταν ένα βασικό στοιχείο για μένα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείνουμε μείωση των πληρωμών, θέτουμε ανώτατο όριο και ένα αναδιανεμητικό πλαίσιο, όλα υποχρεωτικά στο μέλλον. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλές μικρές και μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Σχεδόν το 96% των αγροκτημάτων στην Ελλάδα έχουν λιγότερο από 20 εκτάρια. Ως εκ τούτου, υπάρχει μεγάλη δυνατότητα οι έλληνες αγρότες να επωφεληθούν από την πρόταση της Επιτροπής» δηλώνει ο επίτροπος Γεωργίας σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τη σκληρή πραγματικότητα της μείωσης κατά περίπου 3 δισ. ευρώ των κονδυλίων από την ΚΑΠ το διάστημα 2021-2027 που δικαιούται η Ελλάδα έναντι της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Αναφερόμενος σε τρέχουσες τιμές, εξηγεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να χορηγήσει στους έλληνες αγρότες συνολικά 18,263 δισ. ευρώ. Σε ονομαστικές τιμές το ποσό είναι αρκετά χαμηλότερο 16,229 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 12,668 δισ. για άμεσες ενισχύσεις, 391 εκατ. για τη στήριξη της αγοράς και 3,170 δισ. για την αγροτική ανάπτυξη.

«Η προσέλκυση νέων γεωργών είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης και η νέα ΚΑΠ παρέχει στήριξη για την προσέλκυση αγροτών της επόμενης γενιάς» υπογραμμίζει ο Χόγκαν, επισημαίνοντας ότι «το 2% του προϋπολογισμού άμεσων πληρωμών μιας χώρας όπως η Ελλάδα θα πρέπει να χορηγείται για την υποστήριξη νέων γεωργών. Και αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται σαφές όφελος για την Ελλάδα, όπου μόνο το 3,7% των αγροτών είναι ηλικίας κάτω των 35 ετών, σε σύγκριση με το 33,5% των αγροτών ηλικίας άνω των 64 ετών».

Στις νέες προτάσεις για την ΚΑΠ, αυξάνεται η ευελιξία μεταξύ των δύο πυλώνων, παρέχοντας στα κράτη-μέλη ακόμη μεγαλύτερο περιθώριο για την ανάπτυξη εξατομικευμένων λύσεων για τις συγκεκριμένες ανάγκες τους, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την επίτευξη των κοινών στόχων της ΕΕ, διευκρινίζει ο επίτροπος.

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ. «Τα κράτη-μέλη θα είναι ελεύθερα να επικεντρωθούν στην επιλογή και το σχεδιασμό των δράσεων που θα αναλάβουν και στους στόχους που θα θέσουν για να καλύψουν τόσο τις δικές τους ανάγκες όσο και τους συνολικούς στόχους. Θα αποφασίσουν επίσης πώς να στοχεύσουν καλύτερα την υποστήριξη για την επίτευξη των στόχων και πώς να αξιολογήσουν τις επιδόσεις τους βάσει ενός κοινού καταλόγου δεικτών». Ωστόσο, «αυτό δεν σημαίνει ότι θα τους δοθεί λευκή επιταγή» ξεκαθαρίζει κατηγορηματικά ο ιρλανδός επίτροπος. Τα στρατηγικά σχέδια των κρατών-μελών θα πρέπει να εγκριθούν από την Επιτροπή, η οποία θα αξιολογεί ετησίως την πρόοδο κάθε χώρας. «Οπου απαιτείται η Επιτροπή μπορεί να παρέμβει με κατάλληλα διορθωτικά μέτρα». Τα μέτρα προβλέπουν μεταξύ άλλων σχέδιο δράσης από την Κομισιόν ή σε ακραίες περιπτώσεις την αναστολή πληρωμών.

«Η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλο κράτος-μέλος, θα πρέπει να κάνει μια λεπτομερή ανάλυση της κατάστασής της και μια αντίστοιχη εκτίμηση αναγκών. Στη βάση αυτή, θα αποφασίσει πώς να σχεδιάσει τις κατάλληλες παρεμβάσεις για να καλύψει τόσο τις δικές της ανάγκες όσο και τους γενικούς στόχους» επισημαίνει ο επίτροπος. Ανατρέχοντας σε μέτρα που περιλαμβάνονται στην πρόταση της Κομισιόν, αναφέρει την υποχρέωση να χορηγείται σε όλους τους πραγματικούς γεωργούς βασική εισοδηματική στήριξη για την αειφορία, αλλά και την υποχρέωση οι νέοι γεωργοί που εισέρχονται στον τομέα να έχουν πρόσβαση σε ειδική συμπληρωματική ενίσχυση άμεσης στήριξης. Ιδιαίτερα αυστηροί είναι οι στόχοι για το περιβάλλον. Στο πεδίο αυτό υπάρχει «ενισχυμένη συνθήκη», όροι, δηλαδή, που πρέπει να τηρούνται από τους αγρότες για το κλίμα, το περιβάλλον, την υγεία φυτών, ζώων και την καλή διαβίωση των ζώων, προκειμένου να λαμβάνουν πληρωμές για τη στήριξη του εισοδήματός τους.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ. Μεγαλύτερες φιλοδοξίες υπάρχουν στη νέα ΚΑΠ και για τη χρήση νέων τεχνολογιών. Θα μπορέσουν οι έλληνες αγρότες να προσαρμοστούν; «Υπάρχουν διαφορές στις δυνατότητες υιοθέτησης νέων τεχνολογιών μεταξύ των κρατών-μελών» απαντά ο επίτροπος, αλλά η ευέλικτη προσέγγιση επιτρέπει σε κάθε χώρα να προσαρμόσει τη στρατηγική της στις δικές της ανάγκες και δυνατότητες. Πάντως, θεωρεί ότι υπάρχουν ορισμένες πρωτοβουλίες στην Ελλάδα που υποδηλώνουν ότι η χώρα μπορεί να επωφεληθεί. «Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα ψηφιακής καινοτομίας στον ευρύτερο τομέα των τροφίμων και της γεωργίας από ελληνικές εταιρείες» λέει, και ξεχωρίζει το RECAP, ένα συνεχιζόμενο πιλοτικό πρόγραμμα για τη χρήση προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών στις διοικητικές διαδικασίες της ΚΑΠ, το Big Data Europe που εφαρμόζει μεγάλες τεχνολογίες δεδομένων στον αμπελοοινικό τομέα και το Gaia Epicheirein που δίνει τη δυνατότητα παροχής συμβουλών με ψηφιακά εργαλεία σε αγρότες.