Για επικοινωνιακά τεχνάσματα και πολιτικές σκοπιμότητες με στόχο το μικροκομματικό συμφέρον καταγγέλλει σύσσωμη η αντιπολίτευση την κυβέρνηση μετά την προσπάθειά της να ανοίξει τη συζήτηση για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης. Εντονη είναι, μάλιστα, η ενόχληση και της Ιεραρχίας, η οποία κρίνει ότι δεν θα πρέπει να τοποθετηθεί για ένα ζήτημα που δεν έχει ανοίξει θεσμικά.

Η επίσημη Εκκλησία αποφεύγει να εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση και τηρεί στάση αναμονής, καθώς θεωρεί ότι δεν έχει ανοίξει καμία συζήτηση. «Η Εκκλησία περιμένει την κατάθεση της επίσημης πρότασης της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση» περιορίστηκε να δηλώσει στα «ΝΕΑ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής Χάρης Κονιδάρης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι το κυβερνών κόμμα επιδίδεται εκ νέου σε πολιτικά παιχνίδια, διαβλέποντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει να προκαλέσει μια αντιπαράθεση με τη ΝΔ ούτως ώστε να την περιχαρακώσει στα δεξιά, προσδοκώντας την προσέλκυση κεντρώων και προοδευτικών ψηφοφόρων.

Οι «υπερασπιστές». Η αντιπολίτευση χρεώνει στους ΑΝΕΛ ρόλο «συμπρωταγωνιστή» και σε αυτό το πολιτικό παιχνίδι. Υποστηρίζει δηλαδή ότι το κόμμα Καμμένου θα προσπαθήσει να εμφανιστεί –όπως και στο Σκοπιανό –ως θεματοφύλακας της παράδοσης και της Εκκλησίας. Ως επιβεβαίωση της θέσης αυτής εξέλαβαν, δε, την παρέμβαση του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Θεόδωρου Τοσουνίδη, ο οποίος δήλωσε πως το κόμμα του θα υπερασπιστεί τη σχέση της Εκκλησίας με την ελληνική κοινωνία και τις επόμενες μέρες ο Πάνος Καμμένος θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο «για να καθορίσουν από κοινού τη στάση τους κατά τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης». Υπέρ του διαχωρισμού, πάντως, τάχθηκε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.