Σε χαμηλότερους τόνους στα ελληνοτουρκικά και ήρεμα νερά στο Αιγαίο ελπίζει η Αθήνα μετά την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα αρκετοί και στην ελληνική κυβέρνηση είχαν αποδώσει σε προεκλογική σκοπιμότητα τις ανθελληνικές κορόνες του τούρκου προέδρου και την τάση αναθεωρητισμού διεθνών συνθηκών.

Με δεδομένη την περιπλοκή στις διμερείς σχέσεις που προκάλεσε η υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών οι οποίοι ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, αλλά και η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε χθες από το Λονδίνο όπου βρίσκεται τον Ερντογάν στο τηλέφωνο για να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου, οι δύο άνδρες συζήτησαν για τη συνεργασία των δύο χωρών όσον αφορά τον έλεγχο των προσφυγικών ροών και συμφώνησαν να συναντηθούν στις 11 Ιουλίου, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Στην ολιγόλεπτη τηλεφωνική συνομιλία, ο Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της κράτησης –επί τρεισήμισι μήνες χωρίς κατηγορητήριο –των δύο ελλήνων στρατιωτικών, τονίζοντας τη σημασία του θέματος για τις διμερείς σχέσεις, χωρίς ωστόσο να δοθούν λεπτομέρειες για το αν και τι είπε ο τούρκος πρόεδρος για το θέμα των Οκτώ.

Πρόκληση Μπαγίς. Ο συνεργάτης του πάντως (και πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) Εγκεμέν Μπαγίς δεν άφησε αμφιβολίες για τις διαθέσεις της Αγκυρας στη συγκεκριμένη υπόθεση. Μιλώντας στο πρακτορείο ΙΒΝΑ, ο Μπαγίς ζήτησε από τη χώρα ως πρώτη κίνηση «να πιάσει από τα αφτιά αυτούς τους τρομοκράτες με τις στολές στρατιωτών που διέφυγαν στην Ελλάδα και να τους παραδώσει στην τουρκική Δικαιοσύνη, τότε θα ξεκινήσει μια νέα εποχή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία».

Η ελληνική πλευρά πάντως, με δεδομένη την πίεση που δέχεται στο Προσφυγικό, επιχειρεί να διατηρήσει ζωντανή την κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, την οποία θεωρεί κομβικής σημασίας για τον έλεγχο των ροών, λίγο πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Αξιωματούχοι στην Αθήνα ωστόσο εξηγούν σε συνομιλητές τους ότι δεν τρέφουν ελπίδες για ουσιαστική αλλαγή της τουρκικής στάσης έναντι της Ελλάδας, εκτιμώντας ότι ο Ερντογάν και μετά την εκλογική του νίκη θα κινηθεί στο ίδιο μονοπάτι στα ελληνοτουρκικά.

Αισιοδοξία Κοτζιά. Ο Νίκος Κοτζιάς πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος δηλώνοντας (Euractiv) ότι «εάν ο Ερντογάν κερδίσει τις εκλογές με σαφήνεια, τότε θα πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία και διάθεση να λύσουμε δημιουργικά τα προβλήματα. Ελπίζω ύστερα από μια εκλογική νίκη να είναι λιγότερο νευρικός».

Ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος σε σχέση με την προοπτική επίλυσης που μπορεί να ανοίξει και πάλι στο Κυπριακό μετά τις τουρκικές εκλογές, υποστηρίζοντας ότι (αντίθετα με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά) αυτή τη φορά οι εγγυήτριες δυνάμεις θα πρέπει να συζητήσουν για το θέμα των εγγυήσεων πριν πάνε σε διεθνή διάσκεψη –κατά την εκτίμησή του, η Τουρκία έχει μια λογική άποψη πάνω στο θέμα της μεθόδου λύσης.

Την ίδια ώρα, ο Πάνος Καμμένος, χωρίς να αναφέρει την Τουρκία, επί της ουσίας ζήτησε –στο συμβούλιο υπουργών Αμυνας της ΕΕ –την εξαίρεσή της από το πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας της Ενωσης με τρίτες χώρες – μη μέλη επειδή αναγνωρίζει την ολότητα των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ επανέλαβε ότι οι δύο έλληνες στρατιωτικοί συνεχίζουν να κρατούνται όμηροι για 117 ημέρες χωρίς απαγγελία κατηγοριών και κατέληξε τονίζοντας ότι επιθετικές συμπεριφορές στην Ανατολική Μεσόγειο απειλούν την ευρωπαϊκή σταθερότητα.