Ενόψει της συνάντησης ορισμένων κρατών-μελών της ΕΕ για το προσφυγικό, την ερχόμενη Κυριακή, η Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU), ο βαυαρικός βραχίονας των συγκυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU), προειδοποίησε την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ (CDU) να μην κλείσει μια «βρώμικη συμφωνία» για το προσφυγικό με τους Έλληνες και τους Ιταλούς.

«Ανησυχούμε που η Α. Μέρκελ τριγυρνά τώρα με ένα βιβλιάριο επιταγών στην Ευρώπη. Χρειάζεται την Ελλάδα και την Ιταλία, για να βρεθεί λύση στο ζήτημα των προσφύγων. Οι Ιταλοί χρειάζονται χρήματα για τις τράπεζές τους και οι Έλληνες ελάφρυνση του χρέους, αλλά για το κόμμα μας είναι σαφές: Δεν πρέπει να υπάρξει συμφωνία εις βάρος των Γερμανών φορολογουμένων. Δεν είναι ορθό να αναμειγνύονται ανόμοια πράγματα» δήλωσε ο Μάρκους, μέλος του προεδρείου του CSU, στο «Δίκτυο συντακτών (εφημερίδων) της Γερμανίας (Redaktionsnetzwerk Deutschland / RND), το οποίο υπενθυμίζει ότι παρόμοιες απόψεις έχει εκφράσει και ο Χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ.

Ο Ζέντερ επικρίνει το σχέδιο μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης

Εν τω μεατξύ ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ επέκρινε το σχέδιο μεταρρύθμισης της ευρωζώνης στο οποίο συμφώνησαν οι Αγγελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν, απορρίπτοντας την ιδέα να χρησιμοποιηθούν χρήματα των γερμανών φορολογουμένων για να βοηθηθούν άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας συμφώνησαν την Τρίτη για την θέσπιση προϋπολογισμού της ευρωζώνης για την ενίσχυση της οικονομικής σύγκλισης στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης, που δοκιμάσθηκε σκληρά από την κρίση χρέους.

Ο Μάρκους Ζέντερ, μέλος της ηγεσίας της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) της Βαυαρίας, κυβερνητικού εταίρου της Αγγελα Μέρκελ, δήλωσε όι η συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη έχουν δημιουργήσει την εντύπωση ότι τα οικονομικά της ευρωζώνης και το μεταναστατευτικό μπορούν να συνδεθούν και πρόσθεσε: «αυτό μπορεί να αφήσει κακή γεύση».

«Ενα πράγμα είναι σαφές: Χρειαζόμαστε σταθερότητα στην Ευρώπη όχι πληρώνοντας πάντα περισσότερα χρήματα, αλλά μάλλον μέσω μεταρρυθμίσεων στις αντίστοιχες χώρες», πρόσθεσε ο Ζέντερ.

«Δεν θέλουμε μία κοινότητα χρέους. Δεν γίνεται ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία να αναπτυχθούν για παράδειγμα για την περαιτέρω διάσωση των ιταλικών τραπεζών. Αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί στην Ιταλία. Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να συζητηθούν».

Η Αγγελα Μέρκελ δήλωσε αισιόδοξη ότι η κυβέρνησή της και το γερμανικό κοινοβούλιο θα υποστηρίξουν τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις της ευρωζώνης.

Ωστόσο χθες, μέλη του συντηρητικού μπλοκ που αντιτάσσονται σε περαιτέρω οικονομική συμβολή στην ευρωζώνη επέκριναν την συμφωνία της με τον Εμανουέλ Μακρόν για την θέσπιση κοινού προϋπολογισμού της νομισματικής ένωσης. Δήλωσαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί προηγουμένως για το σχέδιο και απείλησαν να μην το υποστηρίξουν.