Σε νέα επίδειξη δύναμης και εντυπωσιασμού προχώρησε χθες ο Ρουβίκωνας στοχεύοντας απευθείας στην καρδιά της ΕΛ.ΑΣ., στο ίδιο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το σχέδιο εισβολής μπήκε σε εφαρμογή λίγο μετά τις οκτώ το πρωί. Η ώρα που επιλέχθηκε για την οργανωμένη επιχείρηση δεν ήταν τυχαία. Ηταν η ώρα που προσέρχονται στο υπουργείο οι εργαζόμενοι, γεγονός που εκμεταλλεύθηκε η ομάδα των είκοσι μελών του ώστε να προκληθεί σύγχυση.

Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. όμως εξαιτίας της κινητικότητας και της κλιμάκωσης των επιθέσεων από τον αναρχικό χώρο είχαν επεξεργαστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σενάρια για επιθέσεις σε νευραλγικά κυβερνητικά κτίρια, ανάμεσά τους και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η σκοπιά στην είσοδο του κτιρίου είχε ενισχυθεί, ενώ είχε δοθεί εντολή να παραμένει ανοιχτή η μία από τις δύο καγκελόπορτες και υπήρχαν και αστυνομικοί παρατηρητές κοντά στο μετρό, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή που περικλείει το υπουργείο Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.

Την τελευταία στιγμή πάντως απετράπη η επανάληψη του σκηνικού με την εισβολή στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας τον Νοέμβρη του 2017, με τα μέλη του Ρουβίκωνα να αλωνίζουν στο προαύλιο.

Οι φρουροί επενέβησαν και συνέλαβαν έναν νεαρό που πρόλαβε και πέρασε την είσοδο ενώ ταυτόχρονα έκλεισαν τις πύλες. Τα μέλη της ομάδας δεν κατάφεραν να μπουν στο προαύλιο και, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., εγκλωβίστηκαν στην εξωτερική περίμετρο. Κλήθηκαν τα ΜΑΤ και τα 20 άτομα –16 άνδρες και τέσσερις γυναίκες –οδηγήθηκαν στην Κρατική Ασφάλεια. Ανάμεσά τους, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι γνωστό ηγετικό στέλεχος, καθώς και άλλοι γνωστοί από παλαιότερες προσαγωγές. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη κοινής ειρήνης και διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών με την οποία θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη.

Δικαιολογία για την επιδρομή στο υπουργείο ήταν, σύμφωνα με τα φέιγ-βολάν και το διαδικτυακό κείμενο που αναρτήθηκε, «η άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα». Τον αποκαλούν «αγωνιστή» και προσθέτουν ότι «πρέπει να μας έχει όλους μαζί του».

Ακόμη στην ανάρτησή τους αναφέρονται στη δίκη δώδεκα μελών τους, η οποία έχει προγραμματιστεί για σήμερα, που δικάζονται για μια σειρά σοβαρές υποθέσεις. Ανάμεσά τους η εισβολή στο «Πεντάγωνο», στο υπουργείο Οικονομικών, η διαμαρτυρία στο σπίτι του γερμανού πρέσβη, στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας και στις τουρκικές αερογραμμές. «Είναι η πρώτη μαζική δίκη μελών μας», όπως επισημαίνουν, και καλούν κόσμο για συμπαράσταση στα δικαστήρια.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Εν τω μεταξύ τις αντιδράσεις συνδικαλιστών προκάλεσαν τα χθεσινά γεγονότα. «Αυτό είναι από τα ανείπωτα. Εσπασαν όλες οι «κόκκινες» γραμμές. Είναι ένα τεράστιο θέμα πολιτικών διαστάσεων που πρέπει να απαντηθεί από την κυβέρνηση» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Στράτος Μπαλάσκας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ειδικών φρουρών Β. Ντούμας πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντικό, και για πραγματικούς και για συμβολικούς λόγους, η αποτροπή της εισβολής στο υπουργείο. Είναι όμως επίσης σημαντικό το γεγονός ότι η συμπεριφορά του υπουργείου αποθράσυνε τις συλλογικότητες να επιδιώκουν ό,τι επιδιώκουν. Αφού δεν πάει η αστυνομία στα Εξάρχεια, έρχονται τα Εξάρχεια στην αστυνομία με πολύ θράσος». Κινητοποιήσεις συμπαράστασης έγιναν χθες και σε άλλες πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη ομάδα νεαρών εισέβαλαν στο κτίριο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης και έγραψαν συνθήματα σε τοίχους ενώ άλλοι νεαροί έκαναν κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόλο. Προχθές ομάδα νεαρών προκάλεσαν φθορές σε συμβολαιογραφείο στην Πάτρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους πλειστηριασμούς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή είναι η «κανονικότητα» του κ. Τσίπρα

«Ο Ρουβίκωνας για να στηρίξει τον Κουφοντίνα εισέβαλε το πρωί ακόμη και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Λογικό είναι, με τόση προστασία που απολαμβάνει από την κυβέρνηση. Αυτή είναι η «κανονικότητα» του κ. Τσίπρα». Αυτό τιτίβισε χθες ο ίδιος ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης για την απόπειρα των μελών του Ρουβίκωνα να εισβάλουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δίνοντας έτσι με τον πιο επίσημο τρόπο την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.