«Καθώς η αντίστροφη μέτρηση για τις επόμενες εκλογές έχει ουσιαστικά ήδη ξεκινήσει, μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία να μιλήσω καθαρά ενώπιον της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας για το τι μπορεί να περιμένει από μια κυβέρνηση της ΝΔ., αλλά και από εμένα προσωπικά, αλλά και τι περιμένω εγώ από εσάς. Γιατί -όπως σωστά είπατε κ. πρόεδρε- μαζί πρέπει να πορευθούμε το δρόμο της ανάπτυξης». Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του, από βήματος της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και σύμφωνα με τους συνεργάτες του ήταν «ειλικρινής», μιας και η εν λόγω ομιλία παρουσιάζεται από την Πειραιώς ως «το ντιλ του κόμματος με τον επιχειρηματικό κόσμο».

Όπως λένε από το περιβάλλον του γαλάζιου προέδρου «όσα είπε τα έχει ξαναπεί δημοσίως αλλά όχι με τόσες λεπτομέρειες». Οπότε στην ουσία παρουσίασε τον οδικό του χάρτη σε σχέση με την επιχειρηματικότητα στη χώρα. «Το μότο του είναι» προσθέτουν «επιχειρηματικότητα με αρχές». Αυτό το μότο μπορεί να εκληφθεί και ως ένα άνοιγμα προς την άλλη πλευρά, εκείνη των εργαζομένων.

«Δεσμεύομαι ότι θα μειώσω τους φόρους και τις εισφορές, θα απλοποιήσω δραστικά το επιχειρηματικό περιβάλλον, θα διευκολύνω τη ρευστότητα» είπε ο Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες «αλλά και εσείς, θα πρέπει να δεσμευθείτε ότι θα επενδύσετε στη χώρα μας, θα πληρώνετε τους φόρους και τις εισφορές, θα προστατεύετε το περιβάλλον, θα πραγματοποιείτε περισσότερες και ουσιαστικότερες δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Και κυρίως, θα προσέχετε τους εργαζομένους σας και θα τους κάνετε συμμέτοχους στην επιτυχία της επιχείρησής σας. Επιτρέψτε μου να επιμείνω στο τελευταίο στοιχείο αυτής της συμφωνίας αλήθειας, καθώς στην κοινωνία της γνώσης οι εργαζόμενοι είναι το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα. Και στο δικό τους πρόσωπο πρέπει να καθρεφτίζεται κάθε επιτυχημένη επιχείρηση. Μικρή ή μεγάλη».

Η έμφαση στους εργαζόμενους δεν είναι καθόλου τυχαία. Είναι – εκτός από τρόπος προσέγγισης ενός ακροατηρίου που ίσως είναι προνομιακό για τον πολιτικό αντίπαλο της ΝΔ – και μια απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα, που κατηγορεί συχνά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «βοηθά» την επιχειρηματική ελίτ. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν από τη ΝΔ το μήνυμα είναι «βοηθούμε την επιχειρηματικότητα γιατί βοηθούμε έτσι την ανάπτυξη που συνεπάγεται θέσεις εργασίας».