H ανακοίνωση του ισραηλινού υποπτεράρχου Αμικαμ Νόρκιν ήταν μια ξεκάθαρη προειδοποίηση προς το Ιράν και τη Χεζμπολάχ: το Ισραήλ, αποκάλυψε ο Νόρκιν, έγινε ήδη η πρώτη χώρα που χρησιμοποιεί σε συνθήκες μάχης τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35. «Ο στόλος των F-35 είναι λειτουργικός και πετάει σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», καυχήθηκε ο διοικητής της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, επισημαίνοντας πως τα «αόρατα» αεροσκάφη που αγόρασε –πρώτο αν εξαιρέσουμε τις ΗΠΑ –το Ισραήλ από τον αμερικανικό όμιλο Lockheed Martin «έχουν ήδη επιτεθεί δύο φορές σε δύο διαφορετικά μέτωπα». Περισσότερες διευκρινίσεις δεν έδωσε, παρουσίασε απλώς μία φωτογραφία ενός ισραηλινού F-35 «πάνω από τη Βηρυτό». Αλλά αυτή δεν ήταν η μοναδική εικόνα F-35 που είδε το φως της δημοσιότητας: το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, καθώς και το τουρκικό υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας, δημοσίευσαν χθες βίντεο με την πρώτη πτήση ενός F-35 με τουρκική σημαία και διακριτικά από τις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Τέξας.

Το Ισραήλ διαθέτει ήδη, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, εννέα F-35. Παρέλαβε τα πρώτα δύο στα τέλη Δεκεμβρίου του 2016, ενώ έχει παραγγείλει συνολικά 50, με option για ακόμη 25. Η Τουρκία, από την πλευρά της, έχει παραγγείλει συνολικά 30 F-35, ενώ υπάρχει option για συνολική αγορά 100. Το πρώτο αναμένεται να της παραδοθεί σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ στις 21 Ιουνίου –στο βίντεο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το αεροσκάφος απογειώνεται με πιλότο της Lockheed Martin καθώς ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διάρκειας έξι εβδομάδων εκπαίδευση των τούρκων πιλότων που έχουν μεταβεί για τον σκοπό αυτό στο Τέξας. Στο αμερικανικό Κογκρέσο, ωστόσο, υπάρχουν αντιδράσεις. Επταμελής δικομματική ομάδα κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη ψήφισμα με το οποίο ζητεί να σταματήσει η πώληση των F-35 στην Τουρκία με το επιχείρημα ότι η τελευταία γίνεται «κάθε μέρα όλο και πιο εχθρική και αυταρχική» προσεγγίζοντας παράλληλα όλο και περισσότερο τη Ρωσία.

Το ψήφισμα καλεί τον Ντόναλντ Τραμπ να μην προχωρήσει στην επίμαχη πώληση αν δεν πιστοποιήσει πρώτα πως η Τουρκία δεν κάνει βήματα «προς την υποβάθμιση της διαλειτουργικότητας του ΝΑΤΟ, την έκθεση ΝΑΤΟϊκών μέσων σε εχθρικούς παράγοντες και την υποβάθμιση της συνολικής ασφάλειας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ». Εχει βέβαια ελάχιστες πιθανότητες να υιοθετηθεί. Είναι όμως αποκαλυπτικό της ανησυχίας που προκαλεί τόσο στην Ουάσινγκτον όσο και στην Ιερουσαλήμ η προοπτική να αποκτήσει η Αγκυρα F-35, ενώ προχωρά παράλληλα στην απόκτηση των ρωσικών πυραύλων S-400. Οπως επεσήμαναν ισραηλινά μέσα, το Ισραήλ φοβάται πως η Τουρκία μπορεί να αποκαλύψει τα άκρως απόρρητα μυστικά των αεροσκαφών αυτών στη Μόσχα ή ακόμη ότι αυτά μπορεί να πωληθούν σε εχθρικά κράτη.

Τα F-35, ή Joint Strike Fighter, ή «Αντίρ» (Ισχυρά), όπως μετονομάστηκαν στο Ισραήλ, χρησιμοποιούν προηγμένη τεχνολογία stealth που τα καθιστά αόρατα ακόμα και σε εξεζητημένα αντιαεροπορικά συστήματα. Επιπλέον, τα συστήματά τους έχουν δυνατότητα σύνδεσης με τα συστήματα άλλων αεροσκαφών, σχηματίζοντας δίκτυα ανταλλαγής πληροφοριών. Το υψηλό τους κόστος, βέβαια –κάπου 85 εκατομμύρια ευρώ –είχε επικριθεί έντονα από τον Ντόναλντ Τραμπ κατά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο. Το Πεντάγωνο διατήρησε παρόλα αυτά το πρόγραμμα αγορών του. Οσο για τις «δύο επιθέσεις, σε δύο διαφορετικά μέτωπα», που ανακοίνωσε το Ισραήλ, λίγοι αμφιβάλλουν πως ήταν εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία: μόνο στις 10 Μαΐου το Ισραήλ βομβάρδισε από αέρος 20 τέτοιους στόχους ως απάντηση στις «32 ρουκέτες» κατ’ αυτό που εκτόξευσαν οι ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης από τη Συρία εναντίον των Υψωμάτων του Γκολάν.