«Ναι ή όχι» στην τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου της Αθήνας, η εξαγγελία της οποίας και μόνο προκάλεσε τρικυμία στον νομικό κόσμο; Σε αυτό το ερώτημα θα κληθούν σύντομα να απαντήσουν οι δικηγόροι της Αθήνας, μετά την προχθεσινή απόφαση για διενέργεια δημοψηφίσματος που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, δηλώνοντας σε υψηλούς τόνους την αντίθεσή του στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί συζήτηση με τους φορείς της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον ΔΣΑ, «η κυβέρνηση, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς, αρέσκεται να εξαγγέλλει νομικές σχολές και πρωτοδικεία ανά την επικράτεια, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες του χειμαζόμενου ελληνικού λαού, ο οποίος διαπορεί από πού θα βρεθούν οι πόροι γι’ αυτά, την ώρα που ο ίδιος στερείται βασικών κοινωνικών αγαθών και παροχών».

Επιπλέον, οι δικηγόροι ερμηνεύουν την εξαγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή ως απαξίωση της λειτουργίας «του Πρωτοδικείου Αθηνών το οποίο λειτουργεί υποστελεχωμένο, σε δικαστές και υπαλλήλους, υποχρηματοδοτούμενο και με πενιχρή υλικοτεχνική υποδομή. Την ίδια στιγμή η σχεδόν πλήρης ανυπαρξία ηλεκτρονικής λειτουργίας της Δικαιοσύνης (e-justice) παραπέμπει σε δικαστήρια του περασμένου αιώνα».

ΟΜΟΦΩΝΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, ο ΔΣΑ: «Ομόφωνα καταδίκασε τη μονομερή εξαγγελία του υπουργού για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου, τόσο όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης, όσο και ως προς τη διαδικασία λήψης αυτής, χωρίς να συζητηθεί με τους φορείς της Δικαιοσύνης, αλλά και το προσβλητικό και ανοίκειο ύφος προς τους δικηγόρους».

Οι δικηγόροι επικαλούνται μάλιστα στοιχεία που είναι διαθέσιμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης, για να θεμελιώσουν την άποψή τους ότι σε όλη την Ευρώπη «υπάρχει σαφής τάση συγχώνευσης των δικαστικών σχηματισμών στον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας», ενώ «στην Ελλάδα ο υπουργός κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι υπάρχουν και αντίθετες φωνές, που θεωρούν ότι είναι αναγκαία η διάσπαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, του μεγαλύτερου δικαστηρίου της Ευρώπης, αντιτείνοντας ότι η δημιουργία περισσότερων δικαστηρίων πρώτου βαθμού θα βοηθήσει ουσιαστικά στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή της δικαιοσύνης. Βέβαια, και όσοι συμφωνούν με αυτή τη θεσμική αλλαγή σπεύδουν να βάλουν και έναν αστερίσκο, επισημαίνοντας ότι δεν αρκεί η κτιριακή εγκατάσταση, αλλά απαιτείται το ανάλογο δυναμικό, σε δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, καθώς και δικαστικούς υπαλλήλους, όπως και η μηχανοργάνωση των νέων δικαστηρίων, ώστε να περάσει η ελληνική Δικαιοσύνη στην πιο σύγχρονη μορφή της.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΣΑ. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών από την πλευρά του έχοντας πλέον ανοίξει τα χαρτιά του στο θέμα αυτό, που απασχολεί χιλιάδες κόσμο, αποφάσισε:

* Να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

* Να διενεργηθεί δημοψήφισμα μεταξύ των δικηγόρων μελών του ΔΣΑ, μέχρι το τέλος Ιουνίου, για να ερωτηθούν οι δικηγόροι Αθηνών εάν συμφωνούν ή όχι με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

* Να πραγματοποιηθεί ωριαία στάση εργασίας συμβολικού χαρακτήρα, μαζί με όλους τους κοινωνικούς φορείς (εργαζομένους, δημοσίους υπαλλήλους, επαγγελματοβιοτέχνες, εμπόρους, συνταξιούχους), την Τετάρτη, 30/5/2018, από 11.00 έως 12.00, στο πλαίσιο της κοινής δράσης της Κοινωνικής Συμμαχίας.