Τυπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε χθες στην Ιμβρο για τα θυρανοίξια του παρεκκλησίου Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Πίσω από τις γραμμές, ωστόσο, η επίσημη επίσκεψή του στο νησί μπορεί να διαβαστεί και ως μια απόπειρα του αρχηγού της ΝΔ να στείλει τα δικά του μηνύματα στην Αγκυρα.

Εκτός από τις επισκέψεις σε νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο, εκπαιδευτικό πολιτιστικό σύλλογο αλλά και σε χωριά του νησιού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε στην πρωτεύουσά του τον μητροπολίτη Ιμβρου και Τενέδου Κύριλλο, τον τούρκο έπαρχο, καθώς και τον τούρκο δήμαρχο. Οπως τόνισε στις δηλώσεις του, ελπίζει η Ιμβρος «να γίνει ένα παράδειγμα προς μίμηση ειρηνικής συνύπαρξης και συμβίωσης μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητας».

Αναφερόταν στην ανάγκη να επαναλειτουργήσουν κάποια στιγμή τα ελληνικά σχολεία εκεί, αλλά και να υπάρξει απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεσή της με Λήμνο, Σαμοθράκη, Θάσο και Αλεξανδρούπολη. Μιλώντας περί ειρηνικής συνύπαρξης, τόνισε ότι αυτή «θα πρέπει να είναι ο οδηγός στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για το μέλλον», προσθέτοντας ότι «προϋποθέτει βέβαια τον σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας»

n Ενώ ο Μητσοτάκης μιλούσε για αρμονική συνύπαρξη Ελλήνων και Τούρκων, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, από το Λονδίνο όπου βρίσκεται, απαντούσε σε ερώτηση του Bloomberg για την πρόθεση της χώρας του να αγοράσει πυραύλους S-300 από τη Ρωσία επιτιθέμενος στην Ελλάδα. «Στο ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή» είπε «η Ελλάδα είναι σύμμαχος και όπως είναι γνωστό η Ελλάδα αγόρασε πυραύλους S-300 από τη Ρωσία. Εχουν πει τίποτα στην Ελλάδα για τους S-300; Δεν έχουν πει».