Η πιο σημαντική διμερής σχέση στον κόσμο, αυτή μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, είναι και η πιο δύσκολο να ερμηνευθεί. Η βασική υπόθεση για τη σημερινή κόντρα που ξεκίνησε από τον Ντόναλντ Τραμπ είναι ότι το έλλειμμα της Αμερικής είναι πολύ μεγάλο και ότι για αυτό φταίει η Κίνα. Ωστόσο πιο λογικοί οικονομολόγοι συμφωνούν ότι τα εμπορικά ελλείμματα της Αμερικής είναι αποτέλεσμα εσωτερικών διαρθρωτικών οικονομικών παραγόντων, όπως η χαμηλή αποταμίευση των νοικοκυριών, τα διατηρήσιμα ελλείμματα της κυβέρνησης και ο ρόλος του δολαρίου των ΗΠΑ ως του αποθεματικού νομίσματος όλου του κόσμου.

Σήμερα υπάρχει πραγματική πιθανότητα να ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος ο οποίος θα ζημιώσει και την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Θα θέλαμε ολόκληρο βιβλίο για να εξηγήσουμε γιατί η γνώμη της Αμερικής για την Κίνα έχει αλλάξει σε αρνητική. Ωστόσο ορισμένοι λόγοι είναι προφανείς. Μέσα στην επόμενη δεκαετία η Κίνα θα ξεπεράσει οικονομικά τις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι δεν είναι μια Δημοκρατία. Ορισμένοι σκεπτόμενοι Αμερικανοί μού έχουν πει ότι θα μπορούσαν να ζήσουν με μια μεγαλύτερη Κίνα εάν ήταν δημοκρατική.

Βέβαια υπάρχουν μερικά παράδοξα. Μια δημοκρατική Κίνα θα ήταν πολύ πιο επιρρεπής σε λαϊκιστικές και εθνικιστικές πιέσεις και επομένως η σχέση της με τις ΗΠΑ θα ήταν πιο ακανθώδης. Ωστόσο οι ΗΠΑ παραμένουν τυφλωμένες από ιδεολογικούς λόγους και δεν μπορούν να δουν τα οφέλη που έχει μια Κίνα που οδηγείται από οικονομική λογική.

Στο μέλλον οι ιστορικοί θα ασκούν κριτική ότι η μακροπρόθεσμη πολιτική των ΗΠΑ προς την Κίνα δεν ήταν αποτέλεσμα ήρεμων υπολογισμών. Αντίθετα, πιθανότατα θα επικεντρώνονται στο πώς η πολιτική πόλωση της Αμερικής και η απλουστευμένη ιδεολογία –από πολλούς οι οποίοι θα έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα –την οδήγησαν σε μια μεγάλη σύγκρουση χωρίς νόημα που μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά.