Το φράγμα των 16.500 έχει ξεπεράσει ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου, με τις δομές φιλοξενίας να βρίσκονται πλέον στο κόκκινο. Οι αυξημένες προσφυγικές ροές το τελευταίο διάστημα έχουν ως αποτέλεσμα να γεμίζουν ασφυκτικά οι δομές όχι μόνο στα νησιά αλλά και στην ενδοχώρα.

Συγκεκριμένα, η κατάσταση είναι δραματική στο νησί της Λέσβου, όπου αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, βρίσκονται 9.380 πρόσφυγες και μετανάστες. Στη Μόρια, δε, ο αριθμός τους είναι πλέον υπερδιπλάσιος του αριθμού που μπορεί στην πραγματικότητα να φιλοξενήσει το κέντρο. Στη Σάμο, οι πρόσφυγες – μετανάστες έχουν ξεπεράσει τις 3.180. Μόνο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου καταγράφηκαν 1.427 αφίξεις από θαλάσσης στα νησιά του Αιγαίου την ώρα που όλο τον Φεβρουάριο του 2018 ο αριθμός έφτασε τις 1.256.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας σημείωσε πως είναι αναγκαία η αποσυμπίεση των νησιών, «είναι έξι σημεία και ιδιαίτερα τα τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου που πρέπει να αποσυμπιεστούν». Παράλληλα, όπως επεσήμανε, θα πρέπει να αποσυμπιεστούν οι δομές στα Λαγκαδίκια και τα Διαβατά, στη Βόρεια Ελλάδα όπως και ο Σκαραμαγκάς. «Αυτό αντικειμενικά βάζει την ανάγκη να προχωρήσουν δύο πράγματα μαζί. Το ένα είναι να ανοίξουν ένα με δύο camp από αυτά που υπήρχαν, όπως για παράδειγμα στο Βαγιοχώρι, και το δεύτερο να προχωρήσει με συνέπεια το πρόγραμμα εγκατάστασης σε διαμερίσματα».

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στον Εβρο, όπου οι διακινητές, αλλάζοντας δρόμο, βρήκαν πεδίο ελεύθερο τα χερσαία σύνορα. Οπως παραδέχθηκε σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, καταγράφεται σημαντική αύξηση στις εισόδους μεταναστών, κυρίως στον Εβρο. Μάλιστα, έδωσε και συγκριτικά στοιχεία που δείχνουν τη ραγδαία αύξηση: τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2017 μπήκαν παράνομα από τον Εβρο 633 μετανάστες, ενώ το 2018 ο αριθμός αυτός έχει φτάσει τους 5.771. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον Απρίλιο συνολικά 3.986 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν παράνομα από τα σύνορα του Εβρου. Ο Τόσκας, πάντως, διευκρίνισε πως η αυξητική τάση φαίνεται να ανακόπτεται έπειτα από προσπάθειες της Αστυνομίας.

ΠΛΑΣΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ. Στο μεταξύ, το τελευταίο διάστημα, μάστιγα έχουν γίνει οι περιπτώσεις μεταναστών που επιχειρούν να ταξιδέψουν προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Συνολικά, τον Μάιο οι Αρχές συνέλαβαν 171 άτομα. Είναι ενδεικτικό πως τα τελευταία εικοσιτετράωρα συνελήφθησαν 35 αλλοδαποί, οι οποίοι από αεροδρόμια της Κρήτης, νησιών του Ιονίου και του Νότιου Αιγαίου είχαν προορισμό χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ελβετία. Οι 18 συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου την τελευταία εβδομάδα, εκ των οποίων οι 8 ήταν υπήκοοι Συρίας, 3 από το Ιράν, 2 από το Αφγανιστάν, 2 από το Ιράκ και οι υπόλοιποι 3 από το Μπαγκλαντές, το Καμερούν και το Πακιστάν.

Η κατάσταση αυτή έχει επισημανθεί και από πρόσφατη έκθεση της Europol, η οποία κάνει λόγο για οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα που έχουν βάλει στο στόχαστρο τους μετανάστες και εκμεταλλεύονται την αγωνία και την επιθυμία τους να μεταβούν σε κάποια χώρα της ΕΕ. Σύμφωνα με τη Europol, η προμήθεια των πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων αποτελεί πλέον μία από τις επικερδείς «υπηρεσίες» που προσφέρουν οι διακινητές σε όσους φτάνουν στην Ελλάδα. Στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με τη Europol, εξάρθρωσε οργάνωση, η οποία παραποιούσε ταξιδιωτικά έγγραφα με απώτερο σκοπό τη διευκόλυνση της μετακίνησης αλλοδαπών. Από την επιχείρηση κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 130 διαβατήρια και 809 δελτία ταυτότητας διαφόρων χωρών.