Πρόεδρος της Ρωσίας για τέταρτη φορά ορκίσθηκε χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν, παρατείνοντας την παραμονή του στην εξουσία –που ήδη μετρά σχεδόν δύο δεκαετίες –για άλλα έξι χρόνια. Ο 65χρονος Πούτιν, που κυβερνά τη Ρωσία από το 1999, έπειτα από τη νίκη του στις εκλογές του Μαρτίου με 77% θα γίνει ο δεύτερος μακροβιότερος ηγέτης της χώρας μετά τον Ιωσήφ Στάλιν, που έμεινε στην εξουσία επί τρεις δεκαετίες.

Στην τέταρτη θητεία του έχει υποσχεθεί να ρίξει το βάρος στην αναζωογόνηση της ρωσικής οικονομίας, όμως αντιμετωπίζει και μια σειρά από ευαίσθητες διεθνείς αντιπαραθέσεις. «Θεωρώ καθήκον μου και στόχο της ζωής μου να κάνω ό,τι μπορώ για τη Ρωσία, για το παρόν και το μέλλον της» είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του, με το χέρι πάνω στο ρωσικό Σύνταγμα, σε χρυσοποίκιλτη έκδοση.

Περίπου 5.000 καλεσμένοι από όλο τον κόσμο βρίσκονταν στη μεγάλη αίθουσα Αντρέγεφ του Κρεμλίνου για να παρακολουθήσουν την τελετή. Μεταξύ αυτών, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο αμερικανός ηθοποιός Στίβεν Σιγκάλ και ο Αλεξάντερ Ζαλντοστάνοφ, ο γεμάτος τατουάζ και, συνήθως ντυμένος με δερμάτινα, επικεφαλής της ομάδας μοτοσικλετιστών που στηρίζουν τον ρώσο πρόεδρο. Ο Πούτιν έφθασε με μια λιμουζίνα ρωσικής κατασκευής, αντί για τη Μερσέντες που χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα –ένα πατριωτικό μήνυμα αυτάρκειας εν μέσω αυξημένης έντασης με τη Δύση. «Η ευθύνη μου είναι κολοσσιαία», δήλωσε. «Ομως καταφέραμε και αναβιώσαμε την περηφάνια για την πατρίδα μας».

Μετά την ορκωμοσία, πρώτη δουλειά του Πούτιν ήταν να ανακοινώσει ότι πρωθυπουργός του θα είναι και πάλι ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ένα σημάδι ότι θα τηρηθεί η πολιτική που έχει χαραχθεί μέχρι τώρα. Η επιλογή θα δώσει τροφή στους αναλυτές που ήδη αναρωτιούνται τι θα συμβεί όταν θα ολοκληρωθεί και αυτή η θητεία του Πούτιν το 2024, καθώς το Σύνταγμα απαγορεύει τρίτη συνεχή θητεία. Δεν αποκλείουν να γίνει η ίδια πολιτική ντρίμπλα που έγινε την προηγούμενη φορά, δηλαδή Μεντβέντεφ και Πούτιν να ανταλλάξουν θέσεις.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι –στον οποίο είχε απαγορευθεί η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου –είχε καλέσει το Σάββατο πολίτες σε όλη τη χώρα να διαδηλώσουν εναντίον του Πούτιν με το σύνθημα «Οχι ο δικός μας Τσάρος». Στη συγκέντρωση της Μόσχας, η αστυνομία μαζί με ένοπλους πολίτες που είχαν ντυθεί Κοζάκοι επιτέθηκαν βίαια στους διαδηλωτές και συνέλαβαν περίπου 1.600 εξ αυτών, μεταξύ των οποίων και ο Ναβάλνι.

Οι σχέσεις του Κρεμλίνου με τη Δύση βρίσκονται επίσης σε μεγάλη ένταση, έπειτα από την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, τη ρωσική στρατιωτική υποστήριξη στον πρόεδρο Ασαντ της Συρίας, καθώς και τις κατηγορίες για ανάμειξη της Μόσχας στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ και την απόπειρα δηλητηρίασης του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στη Βρετανία.

«Για τον Πούτιν, οποιοσδήποτε συμβιβασμός είναι σημάδι αδυναμίας» λέει ο Κονσταντίν Καλατσέφ, επικεφαλής think tank στη Μόσχα. «Οπότε δεν πρέπει κάποιος να περιμένει αλλαγές στην εξωτερική του πολιτική». Ομως ο πολιτικός αναλυτής Ντμίτρι Ορέσκιν θεωρεί ότι ο πρόεδρος ίσως αναγκαστεί να αλλάξει την προσέγγισή του προς τη διεθνή κοινότητα στην καινούργια θητεία του. «Η Ρωσία δεν έχει υπάρξει τόσο απομονωμένη από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, που τελείωσε το 1989», εξηγεί. «Τώρα θεωρεί υποχρέωσή του να αναγκάσει τον κόσμο να λάβει υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσίας».

Ραντεβού με την Ανγκελα

H γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι της Νότιας Ρωσίας στις 18 Μαΐου, όπως έγινε γνωστό χθες από το Κρεμλίνο. Επίσης, ο Γιούρι Ουσακόφ, σύμβουλος του ρώσου προέδρου, ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αυστρία στις 5 Ιουνίου.