«Οι πρίγκιπες και οι κυβερνήσεις είναι, μακράν, τα πιο επικίνδυνα στοιχεία σε μια κοινωνία» λέει μια φράση που αποδίδεται στον Μακιαβέλι. Και παρότι ο ιταλός φιλόσοφος δεν έγραψε ποτέ κάτι τέτοιο, σε αρκετές στιγμές της παγκόσμιας Ιστορίας η ρήση αποδείχθηκε σωστή. Στη Βρετανία βρέθηκαν πολλές φορές μπροστά σε έναν πρίγκιπα ή μια κυβέρνηση που σχεδόν τους κατέστρεψε. Για τους οπαδούς της μοναρχίας, ο Κάρολος, ο πρώτος διάδοχος που πήρε ποτέ διαζύγιο από τη γυναίκα του, θα μπορούσε να είναι ένας απ’ αυτούς. Ομως, τα χρόνια πέρασαν, τα πάθη καταλάγιασαν και αύριο ο Κάρολος, συνοδευόμενος από τη νυν σύζυγο και δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, θα κάνει ένα βήμα που δεν έκανε ποτέ η Ελισάβετ: θα επισκεφθεί την Ελλάδα.

Ποτέ στην Ελλάδα. Πριν από μερικά χρόνια, ένα άρθρο στο διαδικτυακό BBC θύμιζε πως η πολυταξιδεμένη βασίλισσα, η οποία έχει επισκεφθεί σχεδόν 120 διαφορετικές χώρες από τότε που ανέβηκε στον θρόνο, δεν έχει έρθει ποτέ επισήμως στη χώρα. Για την ακρίβεια, η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει υποδεχθεί την Ελισάβετ, καθώς η λίστα συμπληρώνεται από το Ισραήλ και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η μοναδική της εμφάνιση καταγράφεται το μακρινό 1950, πριν από τη στέψη της, έπειτα από πρόσκληση του Παύλου και της Φρειδερίκης, τρία χρόνια μετά τον γάμο της με τον ελληνικής καταγωγής πρίγκιπα Φίλιππο.

Δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός. Η αιτία αυτής της στάσης είναι τόσο πολιτική όσο και προσωπική –και όποιος έχει δει έστω και μισό επεισόδιο του σίριαλ «Τhe Crown» καταλαβαίνει πολύ καλά γιατί οι σχέσεις της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας με την Ελλάδα ήταν πάντα ιδιαίτερα περίπλοκες. Η πικρή ιστορία του Φίλιππου, του οποίου ο πατέρας παραλίγο να καταδικαστεί σε θάνατο για τη Μικρασιατική Καταστροφή και, μαζί με την οικογένειά του, εξορίστηκε από τη χώρα το 1922, έκανε την επιστροφή διπλά δύσκολη. Ο Φίλιππος ήταν μόλις ενός έτους τότε και οι φήμες θέλουν η μεταφορά του να γίνεται μέσα σε ένα αυτοσχέδιο καλάθι, φτιαγμένο από κουτιά για φρούτα. Αργότερα, η κατάργηση της μοναρχίας στην Ελλάδα και η στενή σχέση του Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ με την Ελισάβετ και τον Φίλιππο δημιουργούσαν άλλο ένα πρόβλημα: η πρόσκληση για επίσκεψη έπρεπε να έρθει επισήμως από την Προεδρία της Δημοκρατίας –και στην Ελλάδα τα φιλομοναρχικά αισθήματα από το 1974 και έπειτα δεν ήταν ποτέ σε έξαρση.

Γαλαζοαίματες επισκέψεις. Κάπως έτσι, παρότι η χώρα γίνεται συχνά το τοπίο των καλοκαιρινών διακοπών των βρετανών γαλαζοαίματων, οι επίσημες επισκέψεις μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ο πρίγκιπας Κάρολος, ωστόσο, είναι διαφορετικός από τη μητέρα του και, σε κάθε περίπτωση, έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με την πατρίδα του Φίλιππου. Οι επισκέψεις στην Κέρκυρα, το μέρος όπου εκείνος γεννήθηκε, είναι συχνές, τόσο τα τελευταία χρόνια, με τη δούκισσα της Κορνουάλης, όσο και την περίοδο που ήταν παντρεμένος με την πριγκίπισσα Νταϊάνα. Τον περασμένο Ιούλιο, το νησί βρέθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, έτσι ώστε ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου να περάσει με ασφάλεια λίγες ημέρες ξεκούρασης μακριά από το Μπάκιγχαμ.

Η Κέρκυρα, όμως, δεν είναι το μόνο μέρος που έχει κατά καιρούς επισκεφθεί ο Κάρολος. Σύμφωνα με την «Γκάρντιαν», η αγάπη του για το Αγιον Ορος τον φέρνει συχνά πυκνά στον Αθω. Η πιο χαρακτηριστική επίσκεψή του, αυτή που αποδεικνύει το δέσιμο που έχει με το μέρος, είναι λίγες ημέρες μετά τον θάνατο της Νταϊάνας. Παρότι βέβαια παραμένει ταγμένος, λόγω θέσης, στην Αγγλικανική Εκκλησία, ο Κάρολος δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη βυζαντινή ζωγραφική, με τις βρετανικές εφημερίδες να αναφέρονται κατά καιρούς στη συλλογή του από ορθόδοξες εικόνες στο σπίτι του στο Highgrove.

Η σχέση, επομένως, υπάρχει –και με πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να «επισημοποιηθεί». Η επίσκεψη του Κάρολου και της Καμίλα είναι η πρώτη επίσημη για τη βρετανική βασιλική οικογένεια, σπάζοντας ένα «άβατο» δεκαετιών. Η υποδοχή τους, δε, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δείχνει, μεταξύ άλλων, και τη μετάλλαξη της ελληνικής κοινωνίας, που σε άλλες εποχές θα επιδείκνυε χαρακτηριστική αδιαφορία. Οπως φαίνεται, μάλιστα, οι γαλαζοαίματοι ήταν ιδιαίτερα συνεργάσιμοι ως προς το πρόγραμμα και την κάλυψη της επίσκεψής τους: ζήτησαν μόνο μικρόφωνα – βέργες, καθώς το πρωτόκολλο επιβάλλει την απαιτούμενη απόσταση ανάμεσα στα μέλη της βασιλικής οικογένειας και στους κοινούς θνητούς –μόνο η Μισέλ Ομπάμα τόλμησε να το σπάσει, αγγίζοντας την Ελισάβετ και προκαλώντας πανικό στο παλάτι.

Πριγκιπικό πρωτόκολλο. Κάρολος και Καμίλα έχουν φορτωμένο πρόγραμμα. Την Τετάρτη, αφού καταθέσουν στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, θα μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο για συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Μετά, ο πρίγκιπας της Ουαλίας θα μεταβεί στο Μαξίμου για ένα σύντομο τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το βράδυ η Προεδρία διοργανώνει επίσημο δείπνο προς τιμήν τους. Την Πέμπτη, ο Κάρολος θα συναντηθεί με τον Ιερώνυμο, θα περάσει από το Συμμαχικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο και θα μεταβεί στον Πειραιά, όπου, κατά παράδοση της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, θα επισκεφθεί στρατιωτικά πλοία, ανάμεσά τους το θωρηκτό «Αβέρωφ». Σε παράλληλο πρόγραμμα, η Καμίλα θα μεταβεί στη Μονή Καισαριανής για εκπαιδευτικές δραστηριότητες με τα παιδιά. Την Παρασκευή, το ζευγάρι θα ταξιδέψει στην Κρήτη για μια επίσκεψη στον χώρο της Κνωσού, στη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή και στο οινοποιείο Λυραράκη. Το απόγευμα, θα επισκεφθούν τις Αρχάνες Ηρακλείου για συνάντηση με πρόσφυγες που διαμένουν στην περιοχή, ενώ πριν από την αναχώρησή τους θα παραστούν σε παραδοσιακή γιορτή στην πλατεία των Αρχανών. Τι δεν θα κάνουν; Δεν θα επισκεφθούν το μνημείο και το μουσείο της Ακρόπολης. Γιατί, είπαμε, σκοπός είναι να σπάνε οι παραδόσεις, όχι να δημιουργούνται από το πουθενά διπλωματικά επεισόδια.