« Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν εξυπηρετείται από σύγχρονες υποδομές ολοκληρωμένης διαχείρισης»,τόνισε μεταξύ άλλων, την Πέμπτη, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φαμελος μιλώντας στο 14ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου.

Αναφερόμενος στο σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης αποβλήτων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος , επεσήμανε πως το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Βορείου Αιγαίου (ΠΕΣΔΑ) υιοθετεί ένα βασικό σενάριο υποδομών διαχείρισης, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει πρόβλεψη για υποδομές συνολικού επενδυτικού κόστους 55.980.000 ευρω».

Όπως είπε « σε αυτό περιλαμβάνονται έργα ανάπτυξης και επέκτασης του δικτύου διαλογής στην πηγή (δίκτυα χωριστής διαλογής), υποδομές συλλογής και επεξεργασίας βιοαποβλήτων, ανάπτυξη δικτύου πράσινων σημείων, υλοποίηση υποδομών δικτύου Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, κατασκευή εγκαταστάσεων Χώρων Υγειονομικής Ταφής, επεκτάσεις και αναβαθμίσεις όπου απαιτείται, καθώς και έργα προσωρινής αποθήκευσης».

Ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε γνωστό, πως το υπουργείο Περιβάλλοντος – με αφορμή το ζήτημα των προσφυγικών ροών που δέχονται τα νησιά του Αιγαίου – μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ) 2014-2020, ενεργοποίησε πρόσκληση που απευθύνεται στους δήμους Λέσβου, Μεγίστης (Καστελλόριζου), Σάμου, Χίου Αγαθονησίου, Κω και Λέρου, για την υποβολή προτάσεων έργων που αφορούν στη διαχείριση των αποβλήτων που παράγονται λόγω των προσφυγικών ροών.

«Η υλοποίηση του Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση Αποβλήτων είναι ένα ουσιαστικό βήμα στην προσπάθεια μας για την πραγματική μετάβαση στο αναπτυξιακό πρότυπο της κυκλικής οικονομίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και συμπλήρωσε: «Τη διετία 2018–2019 πρόκειται να υλοποιήσουμε σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις και να παρέχουμε κίνητρα σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς για να επενδύσουν στους τομείς της κυκλικής οικονομίας.

» Θα υπάρχει συγκεκριμένη στόχευση σε τομείς όπως είναι τα λιπάσματα, το βιοαέριο, το RDF, οι λαμπτήρες, τα μπάζα και τα υλικά καταδαφίσεων, αλλά και η αξιοποίηση προσφυγικών αποβλήτων, η αξιοποίηση αποβλήτων από παραγωγικές δραστηριότητες (πχ δίχτυα, πανιά), η επαναχρησιμοποίηση υγρών αποβλήτων και ιλύος και βιομηχανική συμβίωση».

Στην ομιλία του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος στάθηκε και στο θέμα των δασικών πυρκαγιών. Όπως είπε « φέτος όλες οι Αποκεντρωμένες Δασικές Υπηρεσίες της χώρας κλήθηκαν με εγκύκλιο του ΥΠΕΝ να εφαρμόζουν άμεσα μέτρα προστασίας των καμένων εκτάσεων, ενημερώνοντας παράλληλα και για τις ενέργειες αποκατάστασής τους και τους τρόπους χρηματοδότησης».

Παράλληλα, ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε και στις Προστατευόμενες Περιοχές του Δικτύου Natura 2000 του Βορείου Αιγαίου, λέγοντας ότι προστέθηκαν δύο νέες (στην Π.Ε. Λέσβου) και διευρύνθηκαν τα υφιστάμενα όρια σε έξι περιοχές: τέσσερις στην Π.Ε. Λέσβου, μία στην Π.Ε. Σάμου και μία στην Π.Ε. Χίου, προσθέτοντας συνολικά 580 εκτάρια χερσαίας έκτασης και 75.983 εκτάρια θαλάσσιας έκτασης,