Δεν αφορά την οικονομική πολιτική, ούτε τις διεθνείς σχέσεις της χώρας –ούτε καν τη δημόσια διοίκηση. Κι όμως, το νομοσχέδιο για την αναδοχή και την υιοθεσία κατάφερε να γίνει το κύριο θέμα συζήτησης στα κεντροαριστερά πηγαδάκια των τελευταίων ημερών. Αιτία; Το άρθρο για το δικαίωμα αναδοχής στα ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο προκαλεί αντιδράσεις τόσο από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τους ΑΝΕΛ. Κάπως έτσι, ένα «ανώδυνο» νομοσχέδιο πυροδότησε μια μεγαλύτερη συζήτηση μέσα στο Κίνημα Αλλαγής, που αντικατοπτρίζει, μεταξύ άλλων, τον δρόμο της αυτονομίας που έχουν επιλέξει στην Κεντροαριστερά.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ. Εκείνοι που εμφανίστηκαν θετικά διακείμενοι προς το συγκεκριμένο άρθρο απλώνονται σε όλο το κεντροαριστερό φάσμα –από στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη έως Το Ποτάμι, το ΚΙΔΗΣΟ και τη ΔΗΜΑΡ. Στα επιχειρήματά τους, η αντίστοιχη νομοθεσία στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, ακόμα και σε αυτές που καθορίζονται από τον καθολικισμό. Οι πιο ρεαλιστές βρίσκουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να φανούν τα σημεία που διαφοροποιούν την προοδευτική δημοκρατική παράταξη από τη ΝΔ. Παράλληλα, μετά την τοποθέτηση Χριστοδουλάκη στη θέση του γραμματέα, η υπερψήφιση θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως άνοιγμα στη νέα γενιά –μια γενιά που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι πιο συντηρητική απ’ ό,τι οι προηγούμενες, αλλά πιο ανοιχτή σε θέματα διακρίσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Κάνετε ένα λάθος στους τίτλους. Δεν είναι το δικαίωμα των ζευγαριών. Είναι το δικαίωμα των παιδιών να μην αραχνιάζουν σε ένα ίδρυμα, αλλά να έχουν μια οικογένεια. Και ξέρω πολλά ομόφυλα ζευγάρια που θα μπορούσαν να έχουν ένα παιδί, όπως ξέρω και ετερόφυλα που δεν θα έπρεπε να έχουν», ανέφερε επί του θέματος ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έχει δηλώσει θετικός σε τέτοιου είδους ζητήματα. Από την άλλη, ομάδα βουλευτών από τη ΔΗΣΥ, αλλά και Το Ποτάμι, εκφράζει τις δικές της ενστάσεις στο θέμα, καθώς φοβούνται ότι το δικαίωμα στην αναδοχή μπορεί να ανοίγει τον δρόμο στην υιοθεσία. Η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού της ΔΗΣΥ, την εβδομάδα που πέρασε, ήταν αποκαλυπτική των προθέσεων, ενώ οι απόψεις που κατατέθηκαν θα ξανασυζητηθούν εφ’ όλης της ύλης εφόσον το άρθρο φτάσει για συζήτηση στην Ολομέλεια.

«ΣΑΝΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ»; Το ζήτημα, βέβαια, δεν είναι μόνο ιδεολογικό. «Δεν θα κάνω τα ρεπό του Καμμένου» ακούστηκε να λέει ο Ανδρέας Λοβέρδος, λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας. Και πράγματι, αν κάτι αυτή τη στιγμή προβληματίζει δεν είναι τόσο το ίδιο το νομοσχέδιο ή το άρθρο για το δικαίωμα αναδοχής στα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά η συζήτηση για το εάν και κατά πόσο η ενδεχόμενη υπερψήφιση προσφέρει «σανίδα σωτηρίας» στον ΣΥΡΙΖΑ, που διχάζεται και στο εσωτερικό του. Πολλοί εξ αυτών που αντιδρούν, φοβούνται πως η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την κεντροαριστερή στάση, δίνοντας την ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιήσει μια ακόμα «επίθεση φιλίας» προς το μέρος του Κινήματος Αλλαγής. Αυτό δεν σημαίνει πως στη Χαριλάου Τρικούπη διακατέχονται από διάθεση ετεροπροσδιορισμού –η Γεννηματά, άλλωστε, το έχει δηλώσει επανειλημμένα: «Και δεν μας διακατέχει κανένας φόβος ή δισταγμός, επειδή θα πουν ότι η μια πρωτοβουλία είναι «πιο κοντά στον έναν» ή η άλλη «πιο κοντά στον άλλον»» ανέφερε και στην εισήγησή της κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας.

Η τελική απόφαση ως προς την ψήφιση ή μη του νομοσχεδίου, βέβαια, φαίνεται ότι ώς έναν βαθμό θα λαμβάνει υπόψη της το αν αυτό αποτελεί ενιαία κυβερνητική πρόταση, όπως συμβαίνει και στο Μακεδονικό, αλλά και την περαιτέρω συζήτηση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ενώ τόσο ΔΗΣΥ όσο και Ποτάμι εισηγήθηκαν θετικά, τίποτα ακόμα δεν θεωρείται δεδομένο.